Трагедията в Одеса е добре планирана провокация


Трагедията в Одеса е добре планирана провокацияТова твърди руският журналист Игор Броварник,който доскоро бе кореспондент у нас на агенция ИТАР-ТАСС

Украинските медии дезинформират, че Русия щяла да нападне, Майданът пък в Киев не бе никаква революция, а преврат на една олигархична група срещу друга – коментира руският журналист Игор Броварник* пред пратеника на БГНЕС в Москва Диана Тушева.

„Трагедията в Одеса е добре планирана провокация на властите в Киев, която доведе до човешки жертви“, започна събеседникът.

„Около футболен мач с участие на харковски футболен клуб неговите запалянковци са били предизвикани от нацисти и радикали, т.е. от представители на „Десния сектор“. Като последица цялата тази тълпа, вече подгрята и провокирана от радикалите, са решили „да освободят“ града от привържениците на федерализацията. Тези привържениците искат жителите на Одеска област да решават на какъв език да говорят и да разширят своята автономия, за да бъдат по-независими от новите киевски власти.

Всичко е станало по определен сценарий, изгоден за организаторите. Не знам дали те са предполагали, че действията им ще доведат до масовата гибел, защото ако е така, това вече е престъпление и геноцид. Но въпреки всичко техните действия са причинили масова гибел на хора и в Украйна реално започна гражданска война“, сподели журналистът.

Той разказа и за впечатленията си от Майдана, зимните протести в Киев, на което е бил пряк свидетел.

„Това, което видях, не бих нарекъл революция, както го определят украинските медии. Революцията е смяна на обществената формация, преход, например, от монархия към комунизъм, т.е. смяна на обществения строй. Всъщност случилото се в Украйна е противоконституционен държавен преврат.

А той бе осъществен, защото една олигархична върхушка искаше да смени друга. Така и стана. Народът не получи никакви социални придобивки и животът му не стана по-хубав. И сега наблюдаваме борба за власт и разпалване на гражданска война“, изтъкна още колегата.

Спирайки се на позицията на Русия, събеседникът подчерта, че от самото начало на размириците Москва призоваваше да не се допуска ескалация на насилието.

„Това бе призив, особено уместен за националистите и фашистите, които излязоха на киевските улици. Да, не мога да кажа, че те са били мнозинство. Там имаше и писатели, и художници, и безработни, но катализатор на конфликта станаха радикалните сили, които доведоха до нагнетяване на насилието, когато хората бяха на Евромайдана.

Всичко това ми напомня събитията, които станаха в България през юни миналата година, когато хората също излязоха на улицата, за да протестират против правителството. А когато протестът започна да замира, тогава, доколкото си спомням, на 24 юни, дойдоха радикалите, организираха блокада на парламента, създадоха безредици. Но накрая, слава Богу, всичко завърши не толкова плачевно, колкото в Украйна“, каза Броварник.

По повод отказа на Киев да плаща на Русия не повече от 200 долара за 1000 куб.м. газ, наблюдателят припомни, че цената се определя от пазарните механизми.

„Все пак не живеем в епохата на комунизма, а имаме пазарна икономика. Затова Киев би трябвало да се въздържи от подобни изявления. Пример за това може да бъде България, която купува, ако не се лъжа, за около 400 долара 1000 куб.м. газ.

Ако построим „Южен поток“, тази цена ще намалее за страната ви. Но за да може цената да спада, трябва нещо да се прави, да си сътрудничим. България е много добър пример и българското правителство поддържа строителството на „Южен поток“. И, разбира се, преките доставки водят до понижаване на цените на газа“ поясни руският журналист.

Той призна, че против страната му се води информационна война: „Ако четем украинските медии, ще разберем, че на украинска територия навсякъде вилнеят руски войски. Отворете различни техни сайтове и информационни агенции и ще се убедите в това. Даже когато бях в Киев, още тогава на Майдана шестваше истерията, че ей сега Русия ще навлезе в Украйна и ще я разкъса.

Целенасочено се създаваше образ на врага. В тази връзка на руските медии ни е трудно да преодолеем тази информационна блокада на украинските и западните медии. Макар че не бих казал точно на западните, защото четох наскоро коментари в „Ню Йорк Таймс“ и в други западни медии, които пишат в репортажите си от Славянск, че не са видели никакви руски военни.

Ако следите украинските медии ще останете с впечатлението, че Русия едва ли не е нападнала Украйна. Е, какво е това? Просто непрофесионализъм. Възможно ли е така да се работи?“, чуди се събеседникът.

Той не се изненада, че украинските военни полагат много и специални усилия да пазят ретранслаторите, особено в Източна Украйна, охранявани дори от снайперисти.

„Това е разбираемо, в Украйна се водят реални бойни действия и информационният вакуум трябва да бъде запълнен. Дори с дезинформация. Запълването на вакуума е от полза за украинските власти, които пускат в ефир контролирана информация, която дезинформира населението.

Същото се случваше и през февруари тази година, когато принадлежащите на олигарсите украински медии отразяваха събитията в изкривена светлина, през призмата на дадената поръчка.

За съжаление, работата на такива журналистите също доведе до трагедията в Украйна“, подчерта накрая Игор Броварник.

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 09.05.2014, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: