Готови ли сме за контакт?


 

© José Antonio Peñas/Sinc

© José Antonio Peñas/Sinc

Науката обикновено е критикувана за това, че взема бързи решения за провеждане на експерименти без допитване дали си струва те да се провеждат.

И макар че едни смятат, че философията не се явява наука, други говорят, че учените задължително трябва да вземат под внимание мнението на мислителите, тай като те по-прагматично подхождат към решаването на едни или други въпроси.

Габриел Г. де ла Торе от университета на Кадис решил да зададе въпроса струва ли си астрономите, които продължават да търсят признаци за извънземен живот, да изпращат съобщения от Земята.

С финансиране от НАСА и други аерокосмически агенции през ХХ век човечеството е започнало активно изследване на Слънчевата система и продължава активните опити в търсене на извънземен живот. Повечето големи проекти от подобен род водят началото си от 60-те години, когато астрономът Франк Дрейк насочил радиотелескоп към две звезди, подобни на нашето Слънце, и започнал да търси признаци за наличие на извънземен разум.

Работата на Дрейк е вдъхновила хората за създаването на проекта SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) – инициатива, започната през 70-те години с подкрепата на НАСА. Сега проектът е толкова огромен, че в него вземат участие милиони интернет потребители, които лично обработват научните данни, получени от астрономическата обсерватория Аресибо.

Освен програмата SETI съществува и програма METI (Messaging to Extra-Terrestrial Intelligence – послания към извънземни цивилизации), чиято задача е опит за връзка с представители на извънземни цивилизации чрез радиоканали.

Някои астрофизици, като Стивън Хокинг, например, смятат подобни програми за много рисковани. Според Хокинг човечеството не бива да издава своето присъствие поради опасност да се натъкне на недружелюбна високоразвита цивилизация, странстваща из Космоса в търсене на годна за живот планета.

Де ла Торе на свой ред си задава въпроса могат ли подобни действия да се приемат като решение за цялото човечество и какво може да се случи, ако „някой“ успешно получи нашия сигнал. Готови ли сме ние за подобен контакт?

За търсене на отговор на тези въпроси Де ла Торе е изучил мненията на 116 американски, италиански и испански студенти от различни университети, всеки от които имал знания по астрономия, имал своя представа за религията, вяра и мнение за вероятността от установяване на контакт с извънземен разумен живот.

Извадката от тези мнения показала, че човечеството като вид продължава да не е готово за връзка с извънземна цивилизация.

Независимо от невероятния прогрес в областта на науката и технологиите студентите показали своето незнание в множество аспекти на астрономията. Допитването показало също така, че хората нямат достатъчна подготовка и затова отговарят на поставените въпроси от гледна точка на политически и религиозни възгледи.

„Това пилотно проучване показва, че знанията и общото образователно ниво на човечеството по въпросите за Космоса и нашето място в него са на много ниско ниво. Ето защо космическото съзнание трябва да се насърчава допълнително, за да сме по-наясно с глобалната реалност, която ни заобикаля, използвайки най-добрия инструмент, който имаме на разположение: образованието“, казва Де ла Торе, цитиран от RedOrbit.

 

Източник: http://megavselena.com

Posted on 09.05.2014, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: