Фашизмът в действие


Фашизмът в действиеПроникнал днес в Украйна, той може утре да проникне във всяка друга страна, ако не се вземат мерки

„Но аз ви питам, господин председател, в коя страна фашистите не са диваци и варвари?“
Георги Димитров на Лайпцигския процес

От Украйна пристигнаха ужасяващи новини: голяма група одески граждани, издигнали в мирна демонстрация искане за федерализиране на страната, били нападнати от въоръжени майдановски  екстремисти. Нападнатите потърсили убежище в сградата на профсъюзите, но намериха там не свето спасение, а своята гибел.

Майдановците подпалили сградата и намиращите в нея одесчани започнали да гинат от пламъците и отровния дим. Някои загинали, като скачали от високите етажи, други успели да излязат от сградата, но били посрещнати с куршуми и заставяни да се върнат в огнената стихия, някои – доубивани на земята. Вътре жени и мъже са били убивани, заливани с бензин и палени. Загиналите са официално 46, ранените са около 200. Според депутати от областния съвет, убитите са 116.
Гледах кадри от трагедията. Истински апокалипсис. Апокалипсис в ХХт век, апокалипсис в центъра на Европа, апокалипсис в една страна, обявена от Запада за образцова демокрация.
Вместо апокалипсис можем да употребим думата фашизъм. Фашизмът е сам по себе си апокалипсис. Той е безчовечието, доведено до своите абсурди.  Бих могъл да кажа, че на фашистите нищо животинско не им е чуждо, но се боя, че ще оскърбя животните. Фашистите са не просто жестоки, те са злорадо жестоки. Животното, дори и когато е жестоко, не е злорадо.
Одеската трагедия не бива да ни изненадва. Тя се подготви от събитията на Майдана, когато специално наети  снайперистите избиваха и „чужди“, и „свои“, за да създадат онова социално напрежение, което бе необходими за осъществяване на подготвяния държавен преврат.

Бяха задействани  всички силови структури на Запада и преди всичко, разбира се, на ЦРУ. Но, както се разбра, не е останало назад и правителството  на братска Полша. В своя статия от 22 април 2014 г. френският журналист Тиери Мейсан съобщава, че два месеца преди смяната на режима в Киев  правителството на Доналд Таск активно е участвало в подготовката на пучистите. Преди два дни пък немският в. Билд съобщи, че представители на ЦРУ и ФБР в момента направляват действията на т.нар. правителствени сили в Източна Украйна.
Превратът в грубо нарушение на Конституцията и изобщо на целия правен ред бе успешно извършен. Избраното от майдановците правителство встъпи в упражняване на своите правомощия. Но кои влязоха в това правителство? Открити фашисти. От трибуната на германския парламент Грегор Гизи ги посочи персонално:

„Вицепремиерът, министърът на отбраната, министърът на земеделието, министър на околната среда и главният прокурор  – това са фашисти“. Фашистите заеха важни позиции в сектора за държавната сигурност.
Фашистите не закъсняха да покажат расистката страна на своето грозно лице. Лидерът на фашистката партия „Свобода“ Олег Тягнибок без страх и срам от хората и бога открито призова своите привърженици:

„Хващайте оръжието! Борете се срещу руските свине, германците, еврейските прасета и другите отрепки!“ По време на погрома в Одеса се е намирал Андрей Парубий, комендант на Майдана и организатор на снайперистките стрелби в Киев.
Тези дни фашистите отново разкриха своята природа в една дори още по-цинична форма. В Киев са организирали изложба под надслов: „Внимание, руснаци!“. В клетка е поставен мръсен, противен и грозен „руснак“ с георгиевска лента на ревера, а на клетката има надпис:

„Да не му се дава храна“, т.е. вътре е животно, моля, проявете разбиране,  не му давайте храна, защото може да го увредите.  Това е „културна“ проява, на която биха могли да завидят и нацистите.
Легализирани, фашистите от Киев предприеха военен поход и към Югоизтока, който има дързостта да иска федерализация и свободна употреба на своя руски език. През последните дни украинските войски провеждат мащабни операции в югоизточната част на страната.

Основните центрове на съпротивата са Славянск, Краматорск и други градове на Донецка област, а също и Луганск, където привържениците на федерализацията са установили контрол над част от държавните органи на властта. В сраженията има убити и много ранени.
Интересно е да се отбележи, че хората от Югозапада знаят с кого си имат работа. В един глас хиляди граждани на Славянск, Крематорск и други украински градове крещят срещу войниците от майдановската армия: Фашисти! Нацисти!
Това е вик-присъда, но това е и вик за помощ, който антифашистите от Европа и света са длъжни да чуят. Българският антифашистки съюз трябва да издигне глас в защита на нападнатите от фашистите украински граждани.

Международният антифашистки съюз (FIR) трябва от своя страна да организира енергично противодействие на фашизма в Украйна.  Фашизмът е международна опасност. Проникнал днес в една страна, той утре може да проникне и във  всяка друга, ако не се вземат овреме необходимите защитни мерки.
А аз все така не разбирам, защо хората толкова бързо забравиха призива вопъл на Юлиус Фучик: Хора, обичах ви, бдете!

 

Велко Вълканов
Почетен председател на Българския антифашистки съюз

Източник: http://duma.bg

Posted on 08.05.2014, in Анализи and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: