Владимир Путин ще подкрепи Женева-2


Григорий Карасин. © Фото: РИА Новости/Владимир Федоренко

Григорий Карасин. © Фото: РИА Новости/Владимир Федоренко

Ескалацията на насилието в Украйна, изглежда, все пак отрезви европейските политици.

При това, до такава степен, че в Европейския съюз се заговори за необходимостта от незабавно свикване на конференция Женева-2 по украинското уреждане.

Руски експерти са сигурни, че президентът Владимир Путин ще подкрепи тази идея. Москва винаги е била за политическо уреждане на кризата в съседната страна.

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за полския вестник „Газета виборча” заяви, че са нужни не санкции против Русия, а диалог с нея.

Русия е готова за всякакви преговори със западни партньори с цел спиране на престъпленията на киевската хунта.

Москва не веднъж е казвала, че работата не е толкова в отсъствието на някакви си „механизми” на Женева-1, колкото в нежеланието на САЩ и Европейския съюз да накарат протежетата си в Киев стриктно да изпълняват договореностите.

Трагедията в Одеса изцяло преобърна представите за вътрешнополитическия характер на драмата в Украйна и разтревожи целия свят.

Заместник министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин каза, че Киев трябва да бъде накаран да започне диалог с източна Украйна:

– Изглежда, че без външна помощ киевската власт не е способна да започне такъв диалог. Според мен, в близко време ще бъдат предприети съществени усилия за започването му с цел да се накарат представители на киевските власти и югоизточна Украйна да седнат на масата за преговори.

Наложително е най-накрая да бъдат уредени проблемите, които носят страдания и смърт на народа на Украйна.

Главното, според Москва, не е в съгласуването на механизмите на Женева-2, а в позицията на Вашингтон, дали той ще е готов да принуди своя „киевски протекторат” да изпълнява договореностите.

Съгласно данни от осведомени източници от Киев, операциите в източна Украйна вече директно се ръководят от агенти на ЦРУ и ФБР на САЩ. И сега отговорността на гражданската война ляга върху Белия дом.

В полза на Женева-2 е и министърът на външните работи на Великобритания Уилиам Хейг.

„Ако има възможност за вдъхване на нов живот в договореностите, постигнати в Женева преди три седмици, ние сме длъжни да се опитаме да го направим” – каза той пред журналисти.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой се обяви за възстановяване доверието в отношенията между Русия и Европейския съюз, подкопано в резултат от кризата в Украйна.

„Днес е важно да се предприемат инициативи за възстановяване доверието в отношенията с Русия. И двете страни се нуждаят от това” – съобщи той в интервю за белгийски медии.

Андрей Федяшин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 08.05.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: