Просто бизнес, нищо лично


"Южен поток"

„Южен поток“

Българските т. нар. десни положиха много усилия да протръбят, че Евросъюзът бил забранил да се строи „Южен поток“.

Което си е чиста проба инсинуация, понеже ЕС няма права да забранява двустранни договори, каквито са тези между отделните страните и Русия за строежа на южната тръба.

ЕС, следващ като пале на каишка САЩ, можа само да препоръча спирането на строителствата, понеже водещите сили в него очевидно повече  гледат да угодят на Чичо Сам, отколкото на собствените си народи, за които липсата на газ ще създаде тежки проблеми – за България и още три страни те ще са катастрофални.

Слава Богу, министър Драгомир Стойнев много бързо се ориентира в полза на държавата ни и още от март, та до ден-днешен е категоричен, че „Южен поток“ ще се строи.
В западноевропейските държави обаче отдавна са разбрали, че икономиката не е дясна или лява, тя е единствено ефективна и неефективна. Завчера Австрия и компанията й OMV сключиха договор с „Газпром“ за построяването на участъка на газопровода с крайна точка австрийския град Баумгартен.

Веднага става ясно защо политическите лидери на Австрия се въздържаха да подкрепят икономическите санкции срещу Русия. Просто защото при тях икономиката диктува политиката, а не обратно.
Насред пиперливите закани на Обама да „неутрализира“ Русия с икономически санкции и горчивото бърчене на вежди от страна на ЕС в Русия преди 10-ина дни преспокойно пристигнаха и шефовете на английско-холандската компания Shell да подпишат разширяване на проучванията и производството на нефт на руска територия.

И директно заявиха, че имат интерес да разширят своето присъствие в Руската федерация и с други дългосрочни проекти. Shell и „Газпром“ разработват заедно проекта „Сахалин-2“ за единствения в Русия завод за втечнен газ.
Малко преди Shell и френският гигант Total, и италианският Eni, и германският Siemens увериха, че ще продължат да инвестират в Русия.

Английският външен министър Хейг преди ден пак заяви, че санкциите са глупост. British Petroleum също реши да остане дългосрочен партньор на „Роснефт“, чието ръководство е в картелните списъци на Запада.

А зад приветливата усмивка на домакин Путин вероятно прикриваше онова дяволито огънче, което могат да предизвикат т.нар. санкции на Запада за намаляване на енергийната зависимост от Русия.
Никак не е чудно, че рейтингът на Путин в страната му кръжи около 90-те процента. Без един изстрел и с лекота той върна на Русия Крим, който по предварителния замисъл на американците, подкрепящи и организиращи Майдана и кризата в Украйна, трябваше да стане гнездо на тяхното НАТО.

На крупни бизнесоферти в ключови отрасли Москва очевидно няма много да обеднее. Путин имаше пълната свобода да обяви великодушно, че обратни санкции към САЩ и ЕС той няма да налага. Което и направи вчера.

Този човек май кротко поднася и прави за смях Обама и пуделите от неговото обкръжение.

 

Велиана Христова

Източник: http://duma.bg

Posted on 07.05.2014, in Анализи, Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: