НАТО използва Украйна за разменна монета


© Фото: NATO

© Фото: NATO

Генералният секретар на НАТО Андрес Фаг Расмусен апелира към колегите в Алианса да се използват събитията в Украйна като предлог за увеличаване на военните разходи.

Социалната анархия и политическата деградация на Украйна дава нов исторически шанс за НАТО, казва политологът Елена Хоткова:

– Страните-членки на Алианса трябва да харчат за отбрана не по-малко от 2% от националния БВП. Но в последно време към това правило се придържаха далеч не всички страни.

А от източноевропейските новаци – само Полша и Естония. Останалите много по-ниско. Някои по-малко от 1%.

Може да се допусне, че събитията в Украйна са инспирирани по такъв начин, че да презаредят отношенията между САЩ и европейските съюзници, за да принудят Европа да мобилизира вътрешните си ресурси и да влага повече в отбраната.

Мисля, че това не е в интересите на Европа, но американците оказват натиск на европейците, за да засилят трансатлантическата връзка.

Страните от Източна Европа не толкова отдавна са в НАТО, но се чувстват особен съюзник на САЩ.

Тези страни се опитват да компенсират неголямата си политическа и икономическа тежест за сметка на усилването на военните връзки с американците, да заздравят позициите си за сметка на разширяването на НАТО на изток.

В интервю за немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung Андерс Фог Расмусен заяви, че Русия в момента се държи, по-скоро, като противник, а не като партньор.

Тя, според генералния секретар на НАТО, е увеличила военните си разходи с 30%, докато някои европейски страни са ги намалили с 40%. Подобни предупреждения отправиха държавният секретар на САЩ Джон Кери и ръководителят на Пентагона Чък Хейгъл.

С други думи, западното обществено мнение се готви за нови „кръстоносни походи” на изток, вече в прекия смисъл на думата, ако имаме предвид планомерното разширяване на Алианса и приближаването му към руските граници.

След изостряне на ситуацията в Украйна министърът на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу заяви за безпрецедентен ръст на активността на въоръжените сили на САЩ и НАТО в Източна Европа на руските граници.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов е обръщал внимание на ръководителя на Обединения комитет на началниците на щабовете на ВС на САЩ Мартин Дъмпси на увеличаването на авиацията и военнослужещите на САЩ в Прибалтика и Полша и корабите на Алианса в Черно море.

Очевидно, че САЩ използват ситуацията, за да си уредят сметките с Русия чрез ръцете на своите европейски съюзници и с техни пари.

Сергей Дуз

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Реклами

Posted on 07.05.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: