Украинската криза е тест за дружбата на Русия с Балканите


 "Южен поток"

„Южен поток“

Участници в експертна среща в Белград, посветена на ситуацията в Украйна и нейното влияние върху Балканите, се съгласиха, че западните страни предприемат подобно действия, за да спрат преди всичко проекта за газопровод „Южен поток“. Тръбопроводът трябва да премине през територията на България и Сърбия

САЩ и техните западни съюзници използват украинската криза, за да спрат руските проекти в страните от балканския регион. По тази причина дружбата на Москва с балканските държави е подложена на проверка, доколко стабилна е тя, коментират сръбски и черногорски политолози.

Според Миша Джуркович от белградския Институт за европейски изследвания натиска за спирането на строителството на „Южен поток“ става все по-видим.

„След България и Сърбия е изложена пряк удар. Обновяват се плановете за алтернативни пътища за доставката на газ за Балканите. Единственият проблем – откъде ще дойде този газ, с който ще се захранват тези алтернативни транспортни артерии?“, коментира експертът.

Той отбеляза, че България за момента храбро отбива натиска, който й оказва ЕС за спирането на „Южен поток“, но опитите за клатенето на българското правителство продължават постоянно.

Джуркович заяви, че разполага с информация,  според която НАТО постоянно работи за въвличането на Сърбия и Черна гора в алианса въпреки волята на техните народи.

„От нас се изисква ясна позиция за осъждането на руската агресия спрямо Украйна и присъединяване към санкциите. Това не само противоречи на нашите традиции, но и директно заплашва нашата и без това слаба икономика. Туризмът и недвижимите имоти в Черна гора, най-важният бизнес, няма да имат никакъв смисъл, ако руснаците изтеглят своя капитал“, констатира Джуркович.

Според бившия депутат в черногорския парламент, политологът Саши Маркович, САЩ са успели в по-голяма или по-малка степен да включат в процеса на евроатлантическа интеграция всички републики от бивша Югославия.

„Доколко Русия може да повлияе на всичко това, не зависи от събитията в нашия регион. Европа е окупирана, но такъв ЕС не може да бъде жизнеспособен, защото в него съществува голяма разлика между малките и големи държави, а също така степента на тяхното развитие.

Германия, макар и отново да се възражда като световна сила, в геополитически план е беззъба, защото остава под американски протекторат, за което говори Едуард Сноудън, спасил се с бягство в Русия“, категоричен е черногорският политолог.

Ако Германия се освободи от своята зависимост, тя ще започне да гради стратегически отношения с Русия. Това ще доведе до укрепване на евроазиатското пространство по оста Берлин-Москва-Пекин, с което е свързана и изпълнението на мечтата за освобождаването на „неоколониализираните“ балкански държави, заяви Маркович.

„Наблюдаваме промени в съотношението на мощта на великите държави на Балканите. Ще видим дали това ще означава и възникването на новата стара стратегическа дружба на България, Сърбия и Черна гора с Русия. Да се надяваме, ще работим в тази посока“, отбеляза той.

Маркович заяви, че проектите с руско участие, преди всичко „Южен поток“, а също така големите инвестиции в черногорския туризъм ще бъдат изложени на голямо изпитание, визирайки американския натиск да се спрат руския икономически и геополитически пробив.

Сходно мнение споделя и директорът на белградския Център за стратегически алтернативи Душан Пророкович. Той се обявява за по-тясно сътрудничество между балканските страни против осъществяването на т.нар. концепция за „югосфера“ – проект на НАТО и ЕС за установяването на контрол над региона, където, по думите на политолога, на православните народи ще бъде съдено да играят второстепенна роля.

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 06.05.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: