„Европейската пролет“ – борба за оцеляване


© Колаж: «Гласът на Русия»

© Колаж: «Гласът на Русия»

Европа се задъхва. Високи дългове, рекордно ниски инвестиции, бързо растяща безработица и отслабване на надеждата за по-добро бъдеще.

Европейците имат проблеми по всички фронтове: икономиката е в застой, производителността на труда пада, иновативното развитие преминава в ръцете на други континенти.

Европа се нуждае от икономическо и политическо обновяване, но много експерти са сигурни, че настъпването на „Европейската пролет“ все още е много далеч.

Сега стана ясно, че най-лошото нещо за Европа е крахът на нейния човешки капитал. В някои европейски страни мащабът на безработицата заплашва да унищожи социалните структури на обществото, смятат някои авторитетни експерти. Особено опасна е нарастващата безработица сред младите хора.

В Португалия този процент нарастна до 38%, Италия не изостава – 37%, като ситуацията е по-лоша в Гърция – 56%. Критична е ситуацията в Испания – 58%. Това е загуба на едно цяло поколение от професионалисти и загуба на пари.

В бъдеще цяла Европа ще трябва да търси общи рецепти за възстановяване. Още сега е ясно, че ситуацията трябва да се поправи, каза политологът Людмила Бабинина:

– И на ниво държави-членки и на ниво на ЕС ще се внедряват програми, които да предотвратят изтичането на млади специалисти, програми за преквалификация, за заетост, за временна работа, за създаване на по-гъвкава система на пазара на труда. Защото на всички нива разбират, че сегашната ситуация е много голяма опасност за бъдещето.

„Европейска пролет“ искат много хора, но доколко това е възможно? Изборите за Европейски парламент ще се проведат на 22 май.

Експертите смятат, че нарастналото недоволство ще изиграе своята роля. Но, според експерта Татяна Зверева, радикални промени не се очакват:

– Засилва се популярността както на крайно десните, така и на крайно левите партии, които са недоволни от традиционните партии, по-специално много от тях активно критикуват ЕС.

Това е нормален демократичен процес. Затова и съществуват изборите за Европейски парламент, за да може всички, които не са доволни, да могат да изразят своето мнение. Какво ще бъде съотношението на силите, времето ще покаже.

Не мисля, че ще има радикални промени, традиционните партии също ще попаднат в Европейския парламент.

Еврозоната и ЕС са много зависими от Германия, а германците изискват строга финансова дисциплина, бюджетни икономии, реформи на пазара на труда. Това не е по вкуса на много членове на еврозоната, но Германия не смята да се отказва от претенциите си.

А, и никой особено не се противопоставя на това: засега нито една от страните-членки не е заявила, че иска да напусне ЕС.

Диана Горшечникова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 04.05.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: