Китай става икономика №1


Китай става икономика №1Поднебесната ще надмине САЩ още през тази година

Китай ще надмине САЩ по размер на икономиката още тази година, сочи доклад на Световната банка, публикуван във „Файненшъл таймс“. Изчисленията показват, че до края на тази година Китай ще бъде по-голяма икономика от САЩ.
Повечето икономисти смятат, че Китай ще се превърне в най-голямата икономика в света през 2019 г., но според последните данни това ще се случи много по-рано. САЩ станаха световен икономически лидер през 1972 г., изпреварвайки Великобритания.
„Файненшъл таймс“ отбелязва също, че статистическите данни, предоставени от международната програма „ICP“, са стандартни за много правителства, частния бизнес, както и за Международния валутен фонд. В основата на метода на изчисление е пресмятане на паритета на покупателната способност между различните страни.

Така се избягват неточностите, причинени от колебанията на валутните курсове.
ICP пусна статистически доклад за икономическото състояние на света през 2005 година. Новото изследване показва, че икономическият подем на Китай е по-мощен от всяка прогноза.
В същото време според доклада на Световната банка за обема на световните икономики, направен въз основа на равнището на БВП и брутния национален доход от 2013 г., БВП на световната икономика е 71,7 трилиона долара.

Световен лидер по този показател остава американската икономика с 15,09 трилиона долара. Икономиката на Китай, която през 2011 година надмина тази на Япония, съставлява 7,3 трилиона долара, а Русия остава с 2,01 трилиона долара.
Междувременно Международният валутен фонд рязко – от 2,7% до 1,9% – понижи прогнозите за икономическия ръст на 22 страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа за тази година. Проблемите са в слабия ръст в еврозоната и волатилния характер на финансовите пазари, но ситуацията се утежнява от непрекъсващата криза в Украйна, обясняват експерти, пише „РБК Дейли“.

В предишната публикация относно прогнозите за световния икономически ръст МВФ призова да не се драматизират макроикономическите последствия от геополитическата украинска криза. Сега експертите от организацията отбелязват, че нарастването на напрежението в региона може да се отрази негативно не само на икономиките на Русия и страните от Общността на независимите държави, но и на развиващите се и развитите страни в Европа, съществено отслабвайки темповете на излизането на региона от рецесия.

Ключово негативно въздействие на динамиката на растеж в региона оказват две икономики – Русия и Турция, за които МВФ понижи съществено своите прогнози. За ръста на руския БВП организацията потвърди понижението, предупреждавайки, че страната изпитва съществено снижение на потенциала на растеж, като през текущата година ръстът на БВП на Русия няма да надхвърли 1,3%, докато през октомври прогнозата бе за 3 на сто. През 2015-а руската икономика според фонда ще отбележи ръст от 2,3%, докато по-рано се очакваше 3,5 на сто.
Слабата динамика на БВП на Русия ще удари по нейните съседи. По мнението на експертите от МВФ негативните последствия касаят Молдова, Беларус и балтийските страни. По оценки на фонда допълнителната ескалация на конфликта в Украйна може да окаже влияние на състоянието на икономиките на европейските страни.

И въпреки че за по-голямата част от Европа икономическите връзки с Русия и Украйна извън енергийния сектор са ограничени, много страни ще усетят влиянието на кризата чрез търговските и финансовите канали.

 

Източник: http://duma.bg

Posted on 03.05.2014, in Икономика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: