Спътници шпиони разкриха загубени градове


 

Арамейският град-държава Арпад (модерен Тел Рифат) в северната част на Сирия. Сега той е заобиколен от съвременния град. Снимката е направена през 1961 година. © Internet Archaeology / Jesse Casana, Jackson Cothren and Tuna Kalayci

Арамейският град-държава Арпад (модерен Тел Рифат) в северната част на Сирия. Сега той е заобиколен от съвременния град. Снимката е направена през 1961 година.
© Internet Archaeology / Jesse Casana, Jackson Cothren and Tuna Kalayci

Разузнаване от времената на Студената война донесло огромна полза на археолозите.

Снимки на спътници шпиони от времената на Студената война позволиха да се утрои броят на археологическите паметници на Близкия изток, известни на специалистите. Открити са хиляди древни градове, пътища, канали и други руини.

В последните десетилетия археолозите често използват разсекретени спътникови изображения, преди да решат къде да копаят в Ирак, Турция или Сирия. И ето че новият атлас на Близкия изток, представен на годишната конференция на американските археолози, показал дружбата между науката и спътниците шпиони на ново ниво.

Оказало се, че Плодородният полумесец, простиращ се от Египет до Иран – люлка на цивилизация и древна култура, – съхранява гигантско количество още неизучени паметници.

„Някои от тях наистина са огромни – подчертава Джеси Касана от университета в Арканзас, съставител на атласа. – И тук може да се намери всичко – и пътища, и канали. Изображенията дават всестранна картина.“

Групата ентусиасти започнала със списък на около 4500 известни места от археологически интерес в Близкия изток. Спътниците шпиони помогнали да се установят още десет хиляди. Най-големите от тях са открити в Сирия и Турция. Това по-скоро са градове от бронзовата ера. Забелязват се разрушени стени и цитадели. Две от тях заемат над 50 хектара.

Но това не са просто нови цели на археолозите, пояснява Касана. Спътниковите снимки позволяват да се разгледа целият Близък изток и да се изясни как са били свързани тези градове.

Специалистът по информатика Ерик Канса от института „Александрийски архив“ в Сан Франциско (САЩ) подчертал на конференцията, че атласът демонстрира ново ниво на проблемите, възникващи пред съвременната археология – налага се учените да си имат работа с „големи данни“. Науката стои на прага на качествен скок, който съществено ще увеличи мащаба на изследванията.

Атласът е съставен въз основа на снимки от спътницитеКорона, работили от 1960 по 1972 г. В изданието са влезли изображения, получени от последното поколение апарати, просъществували от 1967 по 1972 г. Тогава били направени 188 000 снимки и в атласа влязла само малка част. Разбира се, спътниците били предназначени преди всичко за търсене на съветски ракетни бази и други военни обекти. Резолюцията на снимките е два метра.

Съвременните спътници, естествено, имат много по-висока разделителна способност (например DigitalGlobe), но те не могат да се пратят назад във времето. Както пояснява Касана, „Короните“ са снимали повърхността на планетата, преди околностите да речем на Мосул в Ирак или Аман в Йордания да бъдат прекопани от археолозите, а много потенциално интересни места да се окажат превърнати във водни резервоари.

Освен това оттогава градовете са нараснали, поддържащите тяхното съществуване земеделски земи също са се разширили и на съвременните снимки с добра резолюция много пътища и прочие древни съоръжения вече не се виждат.

„Короните“ са снимали Земята на ивици с 193 км дължина и 16 км ширина, а лентите са били спускани в капсули с парашути. Изображенията са се получили изкривени, тъй като са изисквали допълнителна обработка. Съществуването на тези снимки е пазено в тайна до 1992 година.

В бъдеще специалистите възнамеряват да публикуват аналогичен атлас, който обхваща Африка, Китай и други области от археологичен интерес.

 

Източник: http://megavselena.com

Posted on 01.05.2014, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: