Владимир Путин: Киев се изражда в обикновена хунта


© Фото: РИА Новости

© Фото: РИА Новости

Ако киевските власти не прекратят наказателните операции против собствения си народ в източна Украйна, Русия ще бъде принудена да свика спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, каза постоянният ни представител в организацията Виталий Чуркин.

Той предупреди, че ролята, която играят САЩ в украинската криза, може да доведе до по-нататъшно захлаждане на отношенията между Москва и Вашингтон.

Както каза президентът на Русия Владимир Путин, подетата от властите на Киев наказателна акция с използване на армията, танкове и самолети против собствения си народ, убедително демонстрира, че властта в столицата е превзета от една обикновена „хунта”.

Дори президентът Виктор Янукович, имал общонационален мандат за управление на Украйна, не беше хвърлял армията срещу протестиралите на Майдана, каза Владимир Путин.

В руски медии всички операции на Киев против въстаналите градове на Донбас и югоизточна Украйна вече се окачествяват като „украинско-американски операции”.

Официално Москва все още се надява на споразуменията от 17 април в Женева, но в частни разговори руските дипломати признават, че шансовете са почти нулеви. Едва ли САЩ ще се откажат от мерките, създавани, ръководени и финансирани от самите тях.

Редица експерти в Москва са на мнение, че началото на откритата война против народа на Донецка област фактически погреба останките на неотдавнашните женевски договорености.

А на фона на военните операции на киевските власти в Донбас се появяват все повече свидетелства, че Женева беше нужна на САЩ и Киев само за подготовка на наказателната операция.

В определен смисъл ставащото около Украйна е признак на промените в постсъветската световна система, казва Виталий Чуркин:

– Според мен, САЩ вече са разбрали, че не са в състояние сами да командват целия свят, но засега не могат това разбиране да трансформират в някакъв друг модел на поведение.

И те явно се чувстват некомфортно, когато виждат други полюси на силата, преди всичко Русия и Китай. Това за тях е ненормално състояние.

В разговори опитни руски дипломати споделят, че в течение на дългата си кариера са виждали всякакви неща, но такава концентрация на лъжата от страна на САЩ и Запада, като сега, никога не са наблюдавали.

Това вече не е информационна война, която предполага поне манипулиране с факти, полуистина, изопачаване на събитията. Методите, използвани от Киев и патроните им на Запад, напомнят повече някаква „истерия на лъжата”.

Андрей Федяшин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 27.04.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: