Путин призна за присъствието на руски военнослужещи в Крим


Владимир Путин. © Фото: РИА Новости/Алексей Дружинин

Владимир Путин. © Фото: РИА Новости/Алексей Дружинин

Кризата в Украйна и съединяването на Крим с Русия станаха основна тема на 12-та по ред „пряка линия” с президента Путин. Според думите на руския лидер никакви предварително подготвени „планове за превземането” на Крим не е имала Москва, но за окончателното решение се е отчитала перспективата на изтласкването на Русия от Причерноморието.

Въпросите за Крим не са бяха лесни, особено когато ги задаваха представители на политическата опозиция. Всички те се свеждаха до основното: какво ще стане по-нататък с Украйна, с руско-украинските отношения, с отношенията между Русия и Запада? И кога, най-после, ще спре информационната война, която се вихри срещу Русия в западните медии?

В отговорите си Владимир Путин беше пределно откровен. Той нарече „пълна глупост” и лъжа твърденията на Запада, че уж Москва се готвела за агресия срещу Украйна и инспирирала антиукраински прояви в източните райони на страната.

Според мнението на президента кризата трябва да бъде решена изключително от украинците. А отвън може да им се помага много внимателно.

Владимир Путин разкри някои тайни за „завръщането на Крим у дома”. Той каза, че преди резултатите от кримския референдум на 16 март не е приемал окончателно решение.

– Русия никога не е планирала анексиране на Крим или военни действия в Крим. Обратно, ние изхождахме от това, че ще изграждаме междудържавните си отношения с Украйна на основата на съществуващите геополитически реалии.

Но същевременно се надявахме, че рускоезичното население ще живее в комфортни политически условия, че него няма да го притесняват.

Руският президент за първи път приза, че „вежливите хора”, които са се появили във видеосюжетите от Крим, са били руски военнослужещи. Но, според думите на Путин, „задачата ни не беше в това да действаме там в пълния смисъл с въоръжените сили. Задачата ни беше да осигурим безопасност на гражданите и благоприятни условия за тяхната волеизява”. Заедно с това, отбеляза президентът, решенията за Крим бяха свързани с опасността от влизането на Украйна в НАТО:

„Когато военната инфраструктура се приближава към нашите граници, ние сме длъжни да предприемем ответни стъпки”. В противен случай Москва рискуваше да бъде изтласкана от ключовия за нея регион на Причерноморието.

Владимир Путин призна, че в последно време доверието между Москва и Вашингтон в значителна степен е намаляло. И не по вина на Русия. „САЩ може да действа така, както действаха в Югославия, Ирак, Афганистан. А на Русия не й е позволено да защитава интересите си, така ли?”

Преди референдума за присъединяването на Крим към Русия във Вашингтон предричаха, че действията на Русия ще бъдат удар по репутацията на руския президент. Но се случи обратното: в края на март рейтингът на Путин в страната се увеличи до 72%. Неговата кримска политика подкрепят над 90% от руснаците. Такова одобрение няма нито един лидер на голяма световна държава.

А репутацията на западните медии в очите на повечето жители на Русия пострада. Заради това, че те предаваха изкривена информация за действията на Русия в Украйна и Крим, мнозина от хората, които доскоро все още ги смятаха за образец на подражание, сега ги смятат за оръжие на пропагандата.

 

Андрей Федяшин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 19.04.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: