„Пряка линия”: Владимир Путин е отворен за диалог


Владимир Путин. © Фото: РИА Новости/Алексей Николски

Владимир Путин. © Фото: РИА Новости/Алексей Николски

Почти четири часа живо общуване и над 80 въпроса – президентът Путин проведе ежегодната „пряка линия” с руснаците. Повечето въпроси засягаха Крим и Украйна.

Експертите смятат заявленията на президента Путин за Украйна за много позитивни. Там явно има сигнал, че полето за диалог между страните остава, отбелязва експертът от руската Висша школа по икономика Андрей Суздалцев.

– Ако по време на референдума имаше много строга риторика, сега нажежаването изчезна. Президентът ясно казва, че ние трябва да работим с Украйна дори там правителството да е нелегитимно.

Експертите обърнаха внимание, че повечето руснаци в разговора им с президента Путин ги е интересувала международната тема. В частност възможността от антируски санкции, отношенията с Европа и САЩ, вероятността от завръщането на „железната завеса”.

Русия няма да се занимава със самоизолацията на международната сцена, но също не възнамерява да настоява и за пребиваването в някои международни структури, подчерта Владимир Путин.

В същото време Русия не може да не реагира на някои действия на западните партньори. Тук, в частност, става въпрос за разширяването на НАТО, отбеляза политологът Алексей Пилко.

– Логиката за разширяването на НАТО е абсолютно неразрибаема, а самият този процес е заплаха за националните интереси на Русия. Ние не знаем какво ще е поведението на Алианса за в бъдеще. Да, през последните 15-20 години отношенията между Русия и НАТО не бяха конфронтиращи.

Но не можем да гарантираме, че НАТО няма да предприеме конфронтация спрямо Русия. Същевременно не можем да не отчитаме факта, че границата на една от страните-членки на НАТО минава само на няколко десетки километра от Санкт Петербург.

Русия не се стреми да влоши отношенията с Европа и се надява, че същата позиция имат и европейските партньори, отбеляза Владимир Путин. Той е убеден още, че развитието на отношенията между Русия и САЩ има добро бъдеще. Експертите се надяват, че тези заявления на руския лидер ще бъдат чути.

Светлана Калмикова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 19.04.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: