За исляма и фашизма


Новата книга на Абдел-Самад "Ислямският фашизм"

Новата книга на Абдел-Самад „Ислямският фашизм“

Водещите принципи на ислямизма не бива да се търсят в съвремието, защото те всъщност произхождат от Корана. С последната си книга „Ислямският фашизъм“ политологът Хамед Абдел-Самад обявява война на крайните мюсюлмани.

Западните наблюдатели често обясняват ислямизма като реакция срещу създаването на Израел или срещу колониализма. „И двете тези обаче са грешни“, смята египетският политолог Хамед Абдел-Самад. Той обяснява, че водещите принципи на ислямизма не бива да се търсят в съвремието, защото те всъщност произхождат от Корана. „Тъкмо там се прокарва разделителна линия между вярващи и невярващи, като „неверниците“ се обявяват като същества от по-ниска категория, които трябва да бъдат унищожени“, казва той.

Абдел-Самад е поредният политолог, който смята, че „виновен“ за всичко е монотеизмът, носещ фашизоидни черти. „Вярващите не подлагат на съмнение единствения си Бог. А той самият наказва вероотстъпниците и грешниците и непрестанно следи своите последователи – тази конструкция и този Божи образ съмнително напомнят за диктатура и диктатор“, смята авторът. Но ако това е така, защо тогава днешното християнство (което също е монотеистична религия) не се вписва в същата схема?

Защо и то не е радикализирано? Много автори дават един и същи отговор: защото християнството е преминало през много етапи на обновяване, през Реформацията и Просвещението, докато ислямът – не. „За разлика от отношението на християните спрямо Библията, мюсюлманите и до днес смятат, че написаното в Корана е абсолютна истина, която не може и не бива да бъде опровергавана или поставяна под въпрос“, припомня Абдел-Самад.

Открийте разликите: фашизъм и ислямизъм

Така авторът стига до основния си въпрос: дали ислямът по определение носи фашизоидни черти или тази характеристика е валидна само за ислямизма? Египетският политолог смята, че ислямът създава благоприятната среда, от която се раждат радикално-фашистките идеи на ислямизма. Той припомня, че европейският фашизъм от ХХ-ти век носи редица черти, присъщи на една религия: разпространява „абсолютни истини“, вади отпред харизматичен водач, ясно дефинира враговете си.

И ислямизмът, и фашизмът делят света на вярващи и невярващи, на приятели и врагове. И двете идеологии възникват в резултат от претърпени поражения и унижения, и двете излъчват силен антисемитизъм и са склонни на максимална репресия спрямо инакомислещите. Поради това Абдел-Самад вижда във фашизма не просто идеология, но и политическа религия. И обратно: според него ислямът е не просто религия, а и политическа идеология.

„За съжаление тази идеология не е стигнала кой знае колко далеч през последните векове“, констатира авторът. Той саркастично коментира абсурдните опити да се съвмести политическият ислям с демокрацията. „Вие бихте ли си купили мерцедес без двигател, за да впрегнете в него две магарета, които да го теглят?“, пита саркастично той.

Основният проблем на ислямския свят

„В ислямския свят религията е окупирала целия обществен живот, а това е изключително вредно“, смята политологът. Той припомня, че тя се е просмукала на всички равнища: образование, икономика, политика, култура. Абдел-Самад твърди, че с размишленията си не иска да изтръгне религията от живота на хората, нито пък да омаловажи духовната ѝ страна. Според него обаче повсеместното и безпардонно вмешателство на религията в политическите и в правните системи на ислямските страни е неприемливо.

Именно там Абдел-Самад открива фашизоидните черти на исляма. Авторът смята, че тъкмо поради това ислямът не може да се откъсне от абсолютизма. „Защото според съвременните възгледи, не Бог е суверенът и изконният законодател, а хората. Обратното твърдение обрича на неуспех всяка политика и всеки опит за мирно съжителство. И това е основният проблем на ислямския свят“, констатира Абдел-Самад.

Hamed Abdel-Samad (2014): „Der islamische Faschismus, Eine Analyse“, Droemer Verlag München.

 

Автор АГ, ДР, МВ, Щ. Деге, Г. Дерменджиев

Източник: http://www.dw.de

Posted on 14.04.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: