Киев не е готов за нови отношения с регионите


Арсений Яценюк. © Фото: «Гласът на Русия»

Арсений Яценюк. © Фото: «Гласът на Русия»

Киевските власти знаят „рецептата за единството на страната“. Това заяви назначеният от Върховната Рада за министър-председател Арсений Яценюк на среща с чиновници в Донецк. Той пристигна в източната част на страната, за да обсъди възможните промени в конституцията.

В същото време, изтече поредният срок на ултиматума към протестиращите, които продължават да отказват да напуснат окупираните сгради в Донецк и Луганск.

За определеното от правителството време ситуацията не се промени много. Протестиращите, както и преди, не са готови да отстъпят и да се откажат от претенциите си. Освен това, щабът на народното опълчение, обявил в началото на седмицата създаването на „Донецка народна република“, сега обяви формирането на „народна армия“, необходима, според лидерите на протестните действия, за „защита на народа и териториалната цялост на републиката“.

Решението за създаването на такава структура с оглед на обстоятелствата е съвсем закономерно, но това изисква широка обществена подкрепа. И, съдейки по последните акции, югоизточната част на страната може да разчита на нея, смята политологът Богдан Безпалько:

– Това показва, че сега Киев не може да контролира източните райони и да влияе на настроенията на хората. Дори ако той успее да арестува още няколко десетки активисти, дори ако пролее кръв, той вече няма да контролира тези райони.

Друга е ситуацията в Одеса, където населението не е толкова единодушно. Вчера, в деня на 70-годишнината от освобождаването на Одеса от нацистките окупатори, в града имаше сблъсъци между противници и поддръжници на властите в Киев, като 7 души бяха ранени.

Настроенията могат кардинално да се променят в зависимост от действията на временното правителство, сигурен е политологът Григорий Трофимчук:

– Сега за хората е най-важен социалният аспект. Ако хората видят, че западните траншове не помагат за подобряването на живота, техните симпатии ще се наклонят към въстаналите. Всичко зависи от временното правителство в Киев.

Днес изпълняващият длъжността министър-председател Арсений Яценюк започна да установява контакти с регионите. Той пристигна в Донецк и увери представителите на региона, че властите знаят „как да се направи така, че хората са доволни от живота си“.

Яценюк обеща, че Киев няма да забрани руския език и ще се опита да балансира властта между регионите и центъра. Но не това искат протестиращите. За предоставяне на статут официален на руския език и промяна на устройството на Украйна все още не става дума, каза политологът Александър Гущин:

– Киевските власти искат да ограничат децентрализацията, т.е. просто да предоставят на лидерите на регионите някакви права. Но това съвсем не е федерализация. За федерализацията е нужна конституционна реформа, нова система на отношения между регионите и централната власт. Мисля, че те няма да се решат на това.

 

Мария Балябина

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 13.04.2014, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: