Тайният проект на Обама за Куба


Снимка: Guardian

Снимка: Guardian

Администрацията на Обама е финансирала таен проект за социална мрежа в Куба, целящ да разклати комунистическото правителство

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама тайно е финансирала социална мрежа в Куба, за да предизвика политически вълнения и да разклати комунистическото правителство в страната, съобщи Асошиейтед прес въз основа на собствено разследване.

Програмата заобикаляла интернет-ограниченията в Куба и функционирала чрез система за обмен на текстови съобщения през мобилен телефон, която изпълнителите на проекта възнамерявали да използват за организиране на политически демонстрации.

Принципът на функциониране на мрежата бил подобен на този на социалната мрежа „Туитър“. В пиковия момент от развитието на кубинската мрежа, наречена „Сун Сунео“ (ZunZuneo) (чуруликането на колибри), имало 40 000 абонати, които не знаели, че съществуването и функционирането й е подкрепено от американското правителство.

Проектът стартирал в средата на 2009 г. За да не предизвика подозрение у абонатите и у кубинските власти, отначало предлагал „непротиворечиво съдържание“ като спортни и музикални новини и прогнози за времето. Когато броят на абонатите станел достатъчно голям, се предвиждало да започнат да се отправят и политически послания, така че да се създадат условия за бързо организиране на големи демонстрации. През септември 2009 г. организаторите тествали системата, като провели анкета сред абонатите на „Сун Сунео“ дали биха искали две преследвани от кубинския режим рок групи да участват в голям концерт в центъра на Хавана.

През март 2011 г. популярността на „Сун Сунео“ била толкова голяма, че американските инициатори на проекта започнали да ограничават достъпа до услугата, за да не предизвикат вниманието на кубинските власти. По същото време в Американската агенция за международно развитие решили да се оттеглят от проекта, като му осигурят самостоятелно финансиране и наемат нищо неподозиращо ново ръководство на компанията. Този план обаче не се осъществил и в началото на 2012 г. кубинските абонати на „Сун Сунео“ започнали да се оплакват от чести сривове на мрежата, а до края на годината тя изчезнала напълно. Уебсайтът на „Сун Сунео“ започнал да препраща към детски сайт с подобно име, а в момента се продава за 299 долара.

От гледна точка на американското законодателство проектът „Сун Сунео“ бил напълно законен. Агенцията обаче отбелязва, че всяка тайна операция, провеждана от федерална агенция, трябва да има разрешение от президента. Говорител на агенцията посочи пред АП, че прикриването на участието й в проекта на кубинска територия е нормална мярка за защита на извънправителствените партньори при работа във „враждебна среда“. Повечето от организаторите на проекта, чиито имена стават известни от документите, с които АП разполага, са отказали да коментират.

Изпълнението на проекта обаче съдържа и нередности. „Сун Сунео“ се сдобил по незаконен начин с около половин милион номера на кубински мобилни телефони, за да стартира мрежата.

Проектът не бил докладван пред надзорната комисия в американския Сенат. Повечето служители и контрактори на фиктивната компания, която управлявала проекта, нямали представа, че работят за американското правителство. Абонатите на мрежата също не подозирали, че мрежата е манипулирана.

Документи и интервюта на АП показват, че Агенцията на САЩ за международно развитие е направило всичко възможно да прикрие участието си в „Сун Сунео“. Агенцията създала компании в чужбина, които да маскират участието й, и прекарвала средства през банка на Каймановите острови, за да прикрие произхода им. „Сун Сунео“ е бил осъществен в момент, когато традиционно обтегнатите отношения между САЩ и Куба са били в период на затопляне, отбелязва АП.

Властта в Куба смята интернет за опасност заради свободния достъп до информация и налага строги ограничения за употребата на глобалната мрежа. След идването на власт на Раул Кастро беше позволена употребата на мобилни телефони, но с ограничение за смартфоните, заради това, че могат да се свързват с глобалната мрежа. Проектът „Сун Сунео“ бил основан на идеята, че кубинците ще бъдат привлечени от възможността да изпращат безплатно текстови съобщения в страна, където мобилните услуги са скъпи, а средната заплата е едва около 20 долара на месец.

Източник: http://temadaily.bg

Реклами

Posted on 04.04.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: