В България руското образование се ползва с голямо търсене


© Фото: CROSS Agency Ltd.

© Фото: CROSS Agency Ltd.

Русия въвежда нова образователна политика по отношение на българските студенти. Проектът съдейства за подбора и изпращане за учене в Русия на чужди граждани и на сънародници, живеещи в чужбина.

В София беше проведен комплекс от мероприятия за представителите на руски висши учебни заведения, организирани от централния апарат на „Россотрудничество” съвместно с Руския културно-информационен център в рамките на Международната изложба „Образование без граници”.

На българските студенти ще се плащат държавни академични стипендии в течение на целия период на следване, независимо от успехите в учението. Ще им бъдат също предоставени жилища в общежития на условията, установени за гражданите на Русия, обучаващи се на държавни стипендии.

„Искаме да върнем системата за чужди студенти, за която забравихме през последните 20 години”, заяви на наш кореспондент ръководителят на представителството на „Россотрудничество” в България Виктор Баженов, който се занимава с приемане на документи на чужди граждани. Той също добавил, че приемането на документи вече практически завършило, а окончателната информация за резултатите та подбора ще бъде предоставена през юли тази година:

– Тази година в България ние набираме 50 кандидати за обучение в Русия по новата система. Тя е свободна за избор на българската младеж, т.е. от хиляди вузове, българите могат да изберат 200 специалности и да подадат документи, каза Баженов.

Виктор Баженов също отбеляза, че търсенето на руско образование в България значително се увеличи. Според него, в 2012 година във вузове на Русия за българите бяха отделени едва седем места.

Възраждането и задълбочаването на предишните приятелски връзки между страните не е лесна задача, но тя е изпълнима. И фактът, че Русия предоставя такава възможност за младежта от други държави, на юноши и девойки, които след години им предстои да управляват в своята страна, не може да не радва, посочва Баженов.

Той уточни, че за да се учат в Русия, кандидатите трябва да знаят руски език.

„За сега няма много студенти, казва Баженов, а бихме искали те да са повече. Сега виждаме както реална икономическа необходимост, така и условия за това. Безусловно, това е прекрасна инвестиция в отношенията между нашите страни. Та нали много от българските студенти, учили в Русия, днес работят в родината и са известни хора”.

– Българите много активно откликват на тези предложения. При нас постъпват много молби по този повод.

Току-що завърши изложбата „Образование без граници” и за първи път през последните 20 години, на тази изложба бяха представени 14 руски вузове, отбеляза Виктор Баженов. Ние се срещахме в училища, университети, на курсове по руски език. И хората вече реално се записват за обучение през следващите години, т.е. по този въпрос ясно се очертава ефекта по образователните програми – допълни директорът на представителството на „Россотрудничество” в България.

По информация на ИТАР-ТАСС, Федералната агенция за съобщения и „Россотрудничество” имат намерение да създадат в България филиал на Московския технически университет(МТУ) за съобщения и информатика.

Както заяви проректорът на университета за международни връзки Олег Ивлев, за сега от страна на вузовете има само доброто желание да бъде създаден такъв проект, но за да може той да бъде осъществен е необходимо в живота да бъдат реализирани маса технически и административни подробности:

За сега няма нищо конкретно, но ние сме готови да организираме и да предоставим наши преподаватели и наши учебни програми. Т.е. от наша страна има пълна готовност, въпреки, че много нещо още предстоят да бъдат уточнени, в частност, обемите и формите на финансиране, заяви представителят на МТУ.

Но ако все пак това стане, то изгодата ще бъде безспорна, отбеляза Олег Ивлев.

Преди всичко, ще бъде извършено уедряване на университета. Та нали ние имаме вече два филиала в Русия. Това ще ни даде възможност да се води по-гъвкаво обучение, да се въвеждат нови програми, да се приемат нови студенти. Т.е. университетът, имащ филиали в чужбина, безспорно ще стане по-значим, подчерта Ивлев.

В рамките на програмата „Образование без граници” в София се състоя работна среща на представители на руската делегация с ръководството на министерството на образованието и науката на Република България по време на която бяха засегнати въпроси на необходимостта от подписване на ново споразумение за еквивалентност на документите за образование между Русия и България.

Двете страни потвърдиха заинтересованост от развитие на двустранните връзки в рамките на програмата, засягащи младежките обмени.

По инициатива на представителството на „Россотрудничество” бяха организирани презентации на възможностите за получаване на висше образование в Русия и образователни услуги на руски вузове, представени на изложбата в училищата на България.

Важен аспект на програмата станаха също работните срещи с ръководствата на водещи български вузове за установяване на делови контакти и следващо развитие на програми за обмяна на студенти, на съвместни научно-изследователски проекти.

На всички срещи и презентации българските участници отбелязаха огромното значение на инициативата на „Россотрудничество”.

От двете страни беше подчертана необходимостта от продължаване на подобна практика за укрепване и по-нататъшното утвърждаване на позициите на руската висша школа в България.

Наталия Александрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 04.04.2014, in Балканите, Образование and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: