Да правиш ток от лунна светлина


Снимка: Welt online

Снимка: Welt online

Иновативната идея на една германска компания може да доведе до революция в соларната енергетика и да промени облика на нашите градове

Една прохождаща германска компания блесна с революционна идея – да прави слънчеви панели оформени като сфера. Стъклените кълба не просто изглеждат интересно, те могат да доведат до революция в бранша и да променят облика на нашите градове.

Поглед в кристалната топка

Да се вгледаш в кристалната топка и да погледнеш в бъдещето, да се осмелиш да спекулираш с една изцяло нова визия за нещата. Тъкмо такава е идеята на Андре Брьосел, шеф на фирмата “Rawlemon”, който придава на понятието “кристална топка” едно ново значение.

Неговата компания е проектирала футуристични слънчеви колектори, които изглеждат по напълно различен начин от сегашните. Това няма да са плоски и правоъгълни панел, а стъклени сфери. Целта им обаче си остава същата – да превръщат светлината в ток.

Сферите са прозрачни, направени са от стъкло и са изпълнени с течност. Те събират светлинните лъчи подобно на голям обектив. Ефективността на сферата зависи от нейния диаметър. След като светлината веднъж попадне в съоръжението, енергията бива преобразувана в електричество чрез фотоволтаични клетки и топлинни мини генератори.

При този принцип концентрацията на светлина толкова ефективна, че колекторите на “Rawlemon” работят не само денем, но и нощем, и то при облачно небе. Когато слънцето залезе, сферите започват да събират лунната светлина, която също превръщат в електрическа енергия.

Две големи предимства

Технологията на компанията има две огромни предимства спрямо използваните сега соларни панели.

Първото е, че сферите осигуряват постоянен и ефективен електрически поток. Това е възможно заради революционната им форма. Съоръжението на “Rawlemon” поема максимално светлината благодарение на дизайна си, тъй като фотоволтаичните модули и топлинните генератори са поставени в оптимален ъгъл спрямо слънцето. Днешните прототипи на устройството са четири пъти по ефективни от сегашните соларни панели – четвърт квадратен метър от повърхността на сферите произвежда толкова ток, колкото предшествениците им от цял квадратен метър. Това им свойство е особено важно при дифузна (отразена) светлина каквато, което е ключово за големите градове. Например в Германия около половината от светлината е именно дифузна.

Второто голямо предимство – външният вид. Произведението на “Rawlemon” наистина привлича погледите. Те са като манекените сред продуктите на соларната енергетика. Със своите елегантни стойки и модерен дизайн блестящите сферите изглеждат доста по-добре от сегашните панели. Изобретателят им Андре Брьосел има образование за архитект, и тук определено е включил естетическите си познания, което прави продукта изключително разпознаваем. Нищо чудно, че сферите приковаха вниманието на обществеността и медиите в Германия. Но дали тази технология е подходяща за масово производство?

Прохождащата компания със седалище в Барселона крачи смело напред от самото си основаването преди три години. Първият продукт от серийно производство на фирмата “Beta.ey” трябва да се появи на пазара през септември. Става дума за малко зарядно, което ще генерира слънчева енергия за зареждане на мобилни телефони.

Енергия от прозореца

„Rawlemon“ работи  по друга революционна идея, която още в прототипен стадий. Това е стъклена сфера поставена на двуметрова рамка. Устройството се нарича “Beta.ray” и ще произвежда достатъчно енергия, за да зареди един електромобил. Когато няма какво да зарежда, то ще съхранява енергията в голяма батерия, която действа като буфер.

Тези два продукта са само крачки по пътя към голямата цел на компанията. “Искам “Rawlemon-Technik” да се продължи да се развива така, че да може да се инсталира в големи прозорци, като например в офис сградите”, обяснява Брьосел. Елементите ще улавят падащата светлина с ефективност над 50% като хибрид между електрическа и топлинна енергия.

“Една сграда снабдена с това устройство би произвеждала повече енергия от колкото се нуждае. Така ще бъдат прихванати три четвърти от слънчевите лъчи. Това ще помогне и за охлаждането на сградата особено през лятото”, допълва шефът на фирмата.

До 3-4 години компанията ще започне да произвежда фасадните елементи. Това може да промени гледката през прозореците на всички ни, започвайки от Германия, а после и по цял свят.

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 02.04.2014, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: