Проблем ли са българите и румънците?


Проблем ли са българите и румънците?Проблем ли са прииждащите българи и румънци? Германците спорят по тази тема вече месеци наред. На един форум, провел се тази седмица в Олденбург, бе намерен еднозначен отговор на този въпрос: мигрантите са от полза.

Когато се говори за проблемите с мигрантите, трябва да се отбележи, че в това отношение в Германия има градове и градове. Едните, около седем на брой, страдат истински, и то без преувеличение – в определени техни квартали се струпват множество пришълци, които при това не са готови да спазват правилата за ред и хигиена. Но има и градове, в които всичко е наред и пришълците са добре дошли. Един от тези градове е северният Олденбург – университетски град с население от над 150 000 жители, който тази седмица бе домакин на дискусия, посветена на темата за миграцията. Изводите от този форум са обаче толкова „непикантни“, че почти не бяха удостоени с медийно внимание.

„Мисля, че вестниците преувеличават нещата. Ние сме на мнение, че става дума не за проблем, а по-скоро за положително явление, тъй като в рамките на Европейския съюз държим на свободата при избора на работно място, а и смятаме, че Германия действително има полза от мигрантите“, казва евродепутатката Гезине Майснер от Партията на свободните демократи, която бе един от основните оратори в дискусията. Според нея проблемът с българите и румънците съвсем не е толкова голям.

„Някои градове като Берлин или Дуисбург действително имат сериозни затруднения поради факта, че в тях са се събрали много хора от Румъния и България, които нямат квалификация и за които трябва да се полагат определени грижи. Но като цяло хората от България и Румъния, които живеят и работят при нас, в повечето случаи са млади, добре квалифицирани, трудят се и съответно плащат данъци“, заяви Майснер в интервю за Дойче Веле.

Много шум за нищо?

Дали в такъв случай може да се каже, че се вдига много шум за нищо? Да, съгласява се евродепутатката. „А това е жалко, защото по този начин у всички, които не са достатъчно наясно, се насаждат или затвърждават предразсъдъци. Свободата на придвижване в ЕС е факт, който не подлежи на обсъждане. Смятам, че това е много важно и ние наистина искаме да дадем на тези хора възможността да избират в коя от държавите-членки да живеят и да работят. Поради това аз лично не смятам, че става дума за проблем. Около това становище се обединиха и всички останали участници в дискусията“, обобщава г-жа Майснер.

В рамките на форума в Олденбург представители на общинските власти и на бизнеса са споделили впечатленията си от мигриралите в Германия българи и румънци. „Всички изказвания бяха само положителни“, посочва Гезине Майснер. По време на дискусията е била изтъкната и необходимостта нещата да бъдат обяснявани максимално точно на населението, за да не се стига до недоразумения и насаждане на предубеждения. Обсъдено е било също така как би могло да се допринесе за ускоряването на интеграцията – с акцент върху образованието и езиковите курсове. За всичко това са необходими, естествено, допълнителни средства. Надеждата е, че те ще бъдат набавени покрай взетото тази сряда решение на правителството да отпусне 200 милиона евро на градовете, които изпитват най-големи затруднения със заселилите се на тяхна територия мигранти от Югоизточна Европа.

Автор Б. Михайлова

Източник: http://www.dw.de

Posted on 01.04.2014, in Българска общност по света and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: