Румънският президент се опасява от „апетита” на Путин


Траян Бъсеску. © Фото: ЕРА

Траян Бъсеску. © Фото: ЕРА

Президентът на Румъния Траян Бъсеску заявил, че „Путин гледа с огромен апетит” на мястото на вливането на Дунав в Черно море и че „непредсказуемостта” на Русия може да означава, че в скоро време Одеска област, Приднестровието и част от източна Украйна ще се окажат под руски контрол.

От заявлението на румънския лидер става очевидно, че той се готви за ситуация, в която Русия и Румъния ще имат граница по Дунав.

Бъсеску напомнил, че в 2005 година той обвинил Владимир Путин в това, че той разглежда Черно море като „руско езеро” и че неотдавнашните събития в Крим доказват правотата на това обвинение. Сега Бъсеску поискал от министерството на отбраната на Румъния и генералния щаб на румънската армия срочно да направят анализ на оперативната ситуация и „да разработят ответна реакция”.

В изказването си пред армейското ръководство на 28 март Бъсеску заявил: „Абсолютно е ясно, че след Грузия в 2008 година беше Украйна в 2014 година и всеки политик, всеки военен стратег е длъжен да си зададе въпроса: какво и кой ще бъде следващият? Може би това ще бъдат Приднестровието и Република Молдова, южните региони на Украйна, от Крим и до Одеса, до ръкавите на делтата на Дунав? Това са въпроси, които може да си задава всеки в условията на пълно отсъствие на твърди уверения от страна на Русия”.

Бъсеску не уточнил, по какъв начин той има намерение да реагира на предполагаеми действия на Русия в Украйна, но румънските власти вече се обърнаха с молба към НАТО да засили военното си присъствие в Източна Европа. От друга страна, президентът предупредил молдавските власти за това, че в случай на „военна агресия” от страна на Русия, Румъния няма да участва с военна намеса, но румънската регионална преса от крайграничните области съобщава, че местните власти получили срочно указание да подготвят мобилизационни планове и бюджети. Изхождайки от хаотичните, непоследователните и периодичните твърде агресивни заявления на румънското ръководство, може да се направи извода, че главната опасност за Румъния са не митичните „териториални апетити” на Русия, а самият президент Бъсеску.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Валентин Мъндрешеску

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 31.03.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. kostadinstoyanov

    Ей заради такива изказвания и нашите припикаха гащите!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: