ЕК иска обяснения от България за промени в енергийния закон, засягащи „Южен поток“


 ЕК иска обяснения от България за промени в енергийния закон, засягащи "Южен поток"Европейската комисия поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от „Южен поток“ от обсега на европейското законодателство.

По този повод вече е изпратено специално писмо до българските власти, съобщи БНР. От Еврокомисията уточниха, че това писмо не е част от правна процедура срещу България – тъй като въпросните проблемни текстове все още не са част от българското законодателство – и че на този етап комисията само задава въпроси.

Става дума за приетите вече от ресорната парламентарна комисия изменения в Закона за енергетиката, предложени от двама депутати от левицата. Те предвиждат промяна на дефиницията за „междусистемен газопровод“, така че „Южен поток“ в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор.

Това би го изключило от обхвата на 3-тия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от „Газпром“, но и от други доставчици.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че тя е била информирана за готвените законови промени и е обезпокоена дали те съответстват на европейското законодателство.

Затова комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в което иска изясняване на плановете на управляващите.

В края на миналата година България официално упълномощи Европейската комисия да води преговорите с Русия за промени в междуправителственото споразумение за „Южен поток“, които да изчистят несъответствията му с европейското законодателство.

Автор: ГЛАСОВЕ

Източник: http://glasove.com

Posted on 31.03.2014, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: