Путин и Обама обсъдиха кризата в Украйна


Путин и Обама обсъдиха кризата в УкрайнаРуският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Барак Обама обсъдиха в разговор по телефона руско-украинския конфликт.

Телефонният разговор е бил иницииран от Путин, който е позвънил на Обама за пръв път, след като на Русия бяха наложени санкции заради фактическото анексиране на Крим. Референдумът, на който с голямо мнозинство жителите на Крим избраха автономната република да излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация, не бе признат от САЩ и западните им съюзници.

По време на телефония разговор помежду им Путин и Обама са обсъдили ситуацията и възможностите за мирно уреждане на конфликта. Путин е предложил възможни стъпки, които международната общност да разгледа с цел стабилизация на обстановката, съобщи пресслужбата на Кремъл. Обама, от своя страна, е подчертал, че САЩ за мирно урегулиране на ситуацията в Украйна.

“Президентът Путин е обърнал внимание на президента Обама върху продължаващите изстъпления на екстремистите в Киев, извършващи безнаказани действия по отношение на мирните жители, структурите на властта и правоохранителните органи. Във връзка с Путин е предложил да бъдат разгледани възможни стъпки от международната общност с цел оказване на съдействие по стабилизиране на обстановката”, се казва с прессъобщението на Кремъл.

Обама е предложил Русия да състави конкретен писмен отговор с предложения по дипломатическо разрешаване на кризата. Американският президент е изтъкнал пред Путин, че правителството на Украйна продължава да заема сдържана позиция, насочена към предотвратяване ескалиране на кризата, че новата власт в Киев подготвя конституционна реформа и провеждането на демократични избори, като е призовал Русия да подкрепи този процес.

Обама е призовал Русия да се въздържа от провокации, включително увеличаване числеността на въоръжените си сили по границата с Украйна. Двамата президенти са се договорили в близко време външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери да се срещнат, за да обсъдят следващите стъпки по разрешаване на конфликта. От Белия дом обявиха, че няма да огласят предложенията на руската страна за урегулиране на кризата. /БГНЕС

Москва / Русия

Реклами

Posted on 29.03.2014, in Международна политика and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: