Китай излиза в океана: перспективите на ВМС


© Фото: РИА Новости

© Фото: РИА Новости

В състава на китайския флот се появи нов ескадрен миноносец – челният кораб по проекта 052D.

В близките 10-15 години кораби от тази класа ще съставят основата на океанската групировка на океанския флот, действайки, в това число, и като кораби за ескорт на нови съединения от самолетоносачи. Възможностите на ескадрените миноносци от този проект позволяват те да съперничат с американските и японските кораби, оборудвани със система Aegis.

Корабите от тази класа се отличават с рязко увеличени възможности на ПВО, което дава възможност да се постави под съмнение главния американски коз във война на море – господство във въздуха, осигуряване на мощта на палубната авиация.

При всички възможности на новия кораб трябва да се отбележи, че сега в състава на ВМС на Народно-освободителната армия на Китай са включени достатъчно стари бойни единици: 16 от 22 ескадрени миноносци и 33 от 45 фрегати, построени преди повече от 20 години при това поради силата на голямото изоставане на Китай във военната технология те отстъпваха, и отстъпват, на руските, европейските и американските кораби по всички възможности.

Китайската военно-морска стратегия предвижда три етапа на развитие на флота:

На първия етап се предполага създаване на групировки, които биха могли да поддържат планирания операционен режим в границите на зоната, ограничена от „първата верига острови”( островите Рюкю и Филипинския архипелаг), включваща акваторията на Жълто, Източно-Китайското и Южно-Китайското морета и едновременно и призван да играе ролята на „морска Велика китайска стена”. Сега този етап е завършен.

На втория етап(до 2020 година) се планира увеличаване на възможностите за активни действия на ВМС в границите на зоната, ограничена от „втората верига острови”(Курилските острови, Хокайдо, островите Нампо, Марианският и Каролинският архипелази, Нова Гвинея) и включваща акваторията на Японско и Филипинско морета, а също моретата на Индонезийския архипелаг. Ключово звено тук е строителството на кораби от класа корвета/фрегата и дизелови подводници.

На третия етап(до 2050 година) се предполага да бъде създаден мощен океански флот, способен да решава поставените задачи практически в който и да е район на Световния океан. Ключова задача е създаването на пълноценни сили от самолетоносачи.

Говорейки за перспективите на ВМС на Китай трябва да се отбележи, че пътят за създаване на мощен океански флот е пряко свързан с икономическия прогрес в страната и ще отнеме около 20-30 години. По такъв начин, новият китайски флот ще стане пълноценен боен организъм съвсем не скоро. През последните 150 години това вече е четвърти опит да бъде построен силен флот. Първите три се оказаха несполучливи по редица причини, започвайки от загубата от Япония и гражданската война до Великата културна революция.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат. 

Иля Крамник

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 28.03.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: