Алчността побеждава страха


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Повечето инвеститори са съгласни, че вероятността от въвеждането на реални икономически санкции срещу Русия е малка дори след анексирането на Крим

Парите скоро ще се върнат в Русия – спекулантите много искат да спечелят от поевтинелите руски акции. Ловът за руски активи вече е открит. Представители на „Банк ъф Америка Мерил Линч“ се срещнаха със свои клиенти в САЩ. Те вече са тръгнали на лов за изгодни предложения в Русия, което е свидетелство, че разпродажбата на активи много скоро ще приключи. Но ситуацията може да се влоши, особено, ако Западът и Русия започнат война със санкции. Засега вероятността от този сценарий е доста ниска заради прекалено големите разходи. Присъединяването на Крим към Русия, което е вече факт, повишава рисковете, но не слага кръст на руския пазар.

Алчността винаги побеждава

Повечето инвеститори са съгласни, че вероятността от въвеждането на реални икономически санкции е малка дори след анексирането на Крим. Всякакви санкции ще доведат до отговор от Русия, което ще увеличи загубите на всички от въвеждането им. Инвеститорите отбелязват, че страните от ЕС зависят от доставките на руските енергоресурси. В близко бъдеще те трудно могат да бъдат заменени.

Потокът от негативна информация за Русия скоро ще намалее. Това означава, че пазарът или вече е достигнал дъното, или всеки момент ще го достигне. Вече се наблюдава интерес към различни активи, чиито цени са се сринали. Някои търсят възможност да купят акции, чиито цени са достигнали минималните нива, а част от инвеститорите се интересуват от възможността да кредитират руските компании.

Ситуацията все още може да се развие по най-лошия сценарий

Част от инвеститорите смятат, че не трябва да губят бдителност, защото подобен подход може да се окаже доста оптимистичен. САЩ могат да реагират доста крайно на събитията в Украйна, за да възстановят доверието в своята външна политика. Рисковете от реални икономически санкции и негативно поведение на пазарите остават реални и те не трябва да бъдат изхвърляни от сметките.

Сериозните санкции ще струват скъпо и на двете страни

Икономическите санкции могат да струват скъпо и на Запада, и на Русия, защото сериозно могат да повлияят на търговските и финансови потоци. Русия по-скоро ще използва доставките на енергоносители като застраховка от възможните санкции. Това може да се превърне в силно оръжие: делът на Русия в доставките на газ за някои страни от Източна Европа надхвърля 50%. Дългът на Русия е около 732 милиарда долара. В отговор на санкциите Москва може да въведе мораториум по неговото изплащане. Но в този случай Русия може да се окаже сред губещите: заради значителните резерви на ЦБ нейната чиста външна позиция е отрицателна. Резервите са вложени в европейски и американски активи и те също могат да се окажат замразени.

Санкциите ще останат символични

Санкциите ще засегнат само големите компании и чиновници от двете страни, поне на началния етап. В списъка ще попаднат малки компании и инвеститори само в случай, че започне война със санкции. Санкциите върху притежаването на руски активи ще засегнат само големите банки, а не частните или институционални инвеститори. В тази ситуация най-безопасно е в руските компании да се влагат пари с помощта на депозитарни разписки – ADR/GDR. В момента расте спредът между местните акции и ADR/GDR. От това може да се спечели много добре, особено, ако политическата ситуация се стабилизира.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 25.03.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: