Прогнозите за наплив на имигранти се оказаха погрешни


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Всъщност имаше не мощен поток, а слабо ручейче от пристигащи българи и румънци, каза председателят на британската парламентарна комисия по вътрешните работи Кийт Ваз

Прогнозите за рязко нарастване на имигрантския поток от България и Румъния след премахването на ограниченията на трудовия пазар в началото на тази година се оказаха погрешни. Това се казва в проучване на група депутати в британския парламент, цитирано от медиите на Острова днес.

Всъщност имаше не мощен поток, а слабо ручейче от пристигащи българи и румънци, каза председателят на парламентарната комисия по вътрешните работи Кийт Ваз.

Неспособността на британското правителство да направи вярна оценка на предполагаемия им брой „породи необосновани антиимигрантски настроения и слага петно върху нашето толерантно общество“, подчерта той. Според доклада на комисията решението на кабинета на премиера Дейвид Камерън да се откаже от предварителна оценка на очакваната имигрантската вълна е развързало ръцете на онези, които „искат да раздухват напрежение около имиграцията за политически цели“, се казва в документа, цитиран от в. „Белфаст телеграф“.

Вестникът припомня вълната от публикации, заляла британските медии в края на миналата година, в които се описваше апокалиптична картина за препълнени самолети и автобуси, пристигащи на Острова от Букурещ и София, за очаквана напаст от крадци, джебчии и просяци от Румъния и България по улиците на британските градове, за намерението на жители на двете източноевропейски страни да продават бебетата си във Великобритания.

Комисията установява също, че има малко данни, които да подкрепят опасенията на властите за наплив от т. нар. социални туристи, идващи да получават социални помощи във Великобритания. Именно тези опасения станаха основание за спешните мерки на кабинета на Камерън с цел да се попречи на имигранти от страните от ЕС да претендират за такива помощи през първите три месеца след пристигането си.

Комисията призовава правителството да засече броя на тези, които са пристигнали след 1 януари, а също да направи и прогноза колко още могат да се очакват в близкото бъдеще, за да се избегне повторение на същата конфузна ситуация, подчертава Би Би Си.

Източник: http://temadaily.bg

 

Posted on 24.03.2014, in Българска общност по света and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: