АНС може да слуша всички разговори в дадена страна


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това става с програмата за прихващане на телефонни разговори MYSTIC

Агенцията за национална сигурност на САЩ е разработила система за наблюдение, която може да проследява 100% от телефонните обаждания на чужда страна, съобщава в. „Вашингтон Пост“.

Системата позволява на агенцията да преглежда разговори до един месец след осъществяването им, пише изданието. То цитира хора с пряка информация за програмата и документи, разкрити от бившия сътрудник на разузнаването Едуард Сноудън.

„Вашингтон Пост“ съобщава, че по искане на американските власти няма да разкрие подробности, които могат да се използват за откриване на страната, в която в момента се използва системата или други страни, където се планира използването й.

Програмата за прихващане на телефонни разговори MYSTIC била създадена през 2009 г., уточнява „Вашингтон Пост“. Тя достигнала пълен капацитет срещу първата страна, в която била използвана, през 2011 г.

В планови документи две години по-късно се посочва, че подобни операции са били извършвани и в други страни, пише изданието.

Първоначално системите за събиране на информация записвали „всеки един“ телефонен разговор в дадената страна, съхранявайки милиарди разговори за 30 дни.

Системата триела автоматично най-старите разговори с пристигането на новите, се посочва в класифициран документ, до който „Вашингтон Пост“ получил достъп.

Сред множеството методи за наблюдение на американското разузнаване, разкрити до момента от Сноудън, не е известна друга програма на АНС за следене на цялата телефонна мрежа на дадена страна.

Събирането на телефонни мета данни от АНС беше сред първите разкрития на Сноудън.

Говорителката на Националния съвет за сигурност Кейтлин Хейдън отказа да коментира „конкретни предполагаеми разузнавателни дейности“, съобщава „Вашингтон Пост“.

Говорейки общо, тя заяви, че „нови и възникващи заплахи често са скрити в голяма и сложна система за съвременни глобални комуникации и следователно САЩ трябва да събират разузнавателни сигнали при дадени обстоятелства, за да установят тези заплахи“.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 20.03.2014, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: