ЦРУ затваря главата „Буш“


Снимка: Темаdaily

Снимка: Темаdaily

Американското разузнаване е подложено на силна критика заради обвинения, че е опитало да саботира доклада за силовите методи на разпит от времето на предишния президент

Централното разузнавателно управление е свикнало да действа в сянка, но сега е подложено на критиките на конгресмените, които го обвиняват, че е опитало да саботира доклада за силовите методи на разпит от времето на Буш – глава от нейната история, която агенцията иска да затвори.

Тази седмица Даян Файнстийн, председателката на Комисията по разузнаване на Сената, порица агенцията, която според нея е нарушила Конституцията на САЩ, като е претърсвала компютри, използвани от парламентарния разследващ екип, натоварен със задачата да хвърли светлина върху техниките, използвани от ЦРУ от 2002 до 2006 г. при мандата на Джордж Буш-младши, и особено на симулираното давене.

Още по-лошо, тя обвини агенцията и в премахването на компрометиращи документи, след като е получила неразрешен достъп до тези компютри. „ЦРУ не е шпионирало по никакъв начин комисията по разузнаването“, защити се веднага Джон Бренън, директорът на агенцията.

Случаят датира от няколко години, когато разследващите органи на Сената работеха с документи, осигурени от ЦРУ. Общо бяха предадени 6,2 милиона страници, огромна работа бе свършена от комисията, която можеше да включи някои документи от особена важност в специална информационна мрежа, до която ЦРУ нямаше достъп, по силата на сключено в писмен вид споразумение.

Но през 2010 г. на два пъти от папките изчезнаха около 920 страници документи. След като го отрече, ЦРУ накрая призна, че някои негови служители са отговорни за случилото се и обеща това повече да не се случва. Въпреки това през януари Джон Бренън информира комисията, че противно на обещанията на изпълнителната власт, през януари ЦРУ отново е „преровило“ компютрите, съобщи Даян Файнстийн.

Комисията одобри при закрити врати през 2012 г. разтърсващ доклад, озаглавен „доклада за изтезанията“. В доклада се заключава, че тези техники са били „ужасни грешки“ и сами по себе си не са позволили да се открият следите на Осама бин Ладен. Докладът може да бъде частично декласифициран този месец, след като получи одобрението на Белия дом, според Даян Файнстийн.

Да се поучим от миналото

Но тези размени на реплики между Файнстийн и агенцията според някои показват напрежението в ЦРУ. „Все повече съм убеден, че ЦРУ просто се страхува, че докладът за техниките за разпит може да бъде публикуван, но мисля, че американците трябва да са наясно с тези данни“, заявява сенатор Рон Уайдън, член на комисията по разузнаване.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е за публикуването на доклада. Но Пол Пилар, бивш агент на ЦРУ, се съмнява че документът от 6300 страници може да наклони везните в едната или в другата посока, в момент, когато се прави оценка на ефикасността на изтезанията при предотвратяването на атентати. „Мисля, че имаме достатъчно такива подробности, за да можем да водим смислен дебат“, заяви той пред АФП.

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 19.03.2014, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: