Москва иска от Украйна да става федерация


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отправи официално своите предложения да урегулиране на украинската криза

Русия настоява за изработването на нова „федеративна“ конституция в Украйна, с което да стане федерална държава и да произведе нови избори. Москва предложи и да се създаде „група за подкрепа“ на Украйна, която да посредничи за уреждане на украинската криза.

От руското външно министерство съобщиха, че още миналата седмица са подготвили и предали на западните си партньори свои предложения за намиране на изход от кризата.

В разпространено днес изявление министерството призова украинския парламент да свика учредително събрание, което може да изработи нова конституция, за да стане страната федерална държава, предоставяйки повече правомощия на регионите си, които да могат да избират самостоятелно представители в законодателната и изпълнителната власт.

Според ведомството предложенията са част от усилията му за смекчаване на напрежението в Украйна с дипломатически средства, отбелязва Асошиейтед прес.

В отговор на западните призиви за „контактна група“ руското външно министерство заявява в становището си, че предложената от него международна група за подкрепа ще настоява за признаване от Украйна на кримския референдум и ще призове Киев да приложи части от мирното споразумение от 21 февруари.

Русия предлага на Украйна да се прикрепи неутрален военно-политически статут с резолюция на Съвета за сигурност на ООН
Там се посочва също, че на руския език трябва да се предостави статут на втори държавен в Украйна.

По повод Крим в становището се казва, че носители на суверенитета на Крим са неговият народ, волята на който е била еднозначно изразена на вчерашния референдум.

Освен това, Москва изразява готовност отново да стане „гарант“ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна заедно със САЩ и Европейския съюз, но този път това да бъде подпечатано с резолюция на ООН.
Припомняме, че Русия вече пое подобен ангажимент с Будапещенският меморандум, сключен през 1994 г.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 18.03.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: