Корекции в позицията на БСП за Украйна


Лидерът на БСП Сергей Станишев. Фото: АФП

Лидерът на БСП Сергей Станишев. Фото: АФП

Избухването на нова студена война би било изключително вредно за България. На това разбиране е основана политиката на БСП, която на продължил 5 часа пленум на Националния съвет, нанесе корекции в позицията си за събитията в Украйна.

Причините за тези корекции са на първо място недоволство в много партийни организации и у симпатизанти на партията от изявлението на външния министър Кристиан Вигенин, че България няма да признае резултатите от референдума в Крим преди още той да се е състоял. Сляпото копиране на политиката на Европейския съюз и на НАТО, чиито член България е, може да доведе до провал на БСП на предстоящия Евровот на 25 май. Остро е недоволството в партията, която има силна русофилска традиция, от ангажирането на страната в подкрепа на нелигитимното управление на Украйна където бандеровски военизирани структури разпалват омраза.

По този повод бившият заместник-председател на партията и бивш вътрешен министър Румен Петков, вече член ва АБВ, заяви по Българското национално радио, че не може “конюнктурата на една предизборна ситуация да определя твоята позиция и твоето безпокойство”. Изявлението му не е лишено от основания, но трябва да се има предвид бързо променящата се ситуация в Украйна. А в приетата на пленума декларация, която БСП ще предложи за обсъждане от парламента, се изтъква – по думите на депутата Георги Кадиев максимата: “Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз”! И още нещо важно – ръководството на БСП напомня, че България е единствената едновременно славянска и православна страна-членка на Евросъюза. Това определя и позицията на социалистите, които се обявяват за ненарушение на териториалната цялост, но и смятат за много важни ролята и поведението на украинските власти. Както заяви лидрът на БСП Сергей Станишев “виждаме засилване на крайнодесни и неофашистки организации, които избраха сила и задават тона”.

В декларацията на Националния съвет на БСП се изтъква, че България не приема прилагането на двойни стандарти в международните отношения и подкрепата от външни сили на екстремистки групи в Украйна. В същото време социалистите изразяват безпокойство от повишаване на военната активност в региона, в частност на Кримския полуостров. НС на БСП отбелязва също, че влошаването на икономическите отношения между Европейския съюз и Русия би имало единствено негативен ефект върху двете страни, а безпрепятственото осигуряване на енергийните доставки е от ключово значение за сигурността на Европа. Последствията за България от влошаване на ситуацията в Украйна и по икономически причини, и по отношение на българската общност там, ще са по-тежки отколкото за редица други страни от Европейския съюз. Затова е нужен отговорен подход при обсъждането на санкции и за недопускане на решение за санкции, които възпрепятстват реализацията на важни за България енергийни проекти, включително „Южен поток“, както и засягането на други национални интереси. Подчертавайки, че България не трябва по никакъв начин да участва във военна ескалация на ситуацията в Украйна, в декларацията се изтъква необходимостта от организиране на свободни и честни президентски и парламентарни избори като условие за подписване на Споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.

Новата редакция на позицията на БСП по отношение събитията в Украйна има рационален и балансиран тон. Но изглежда закъсняла…

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Петър Бочуков

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 18.03.2014, in Балканите and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: