Жителите на Крим се определиха с избора си


Фото: РИА Новости

Фото: РИА Новости

За присъединяване на Крим към Русия гласували почти 96% от неговите жители.

За това съобщил председателят на комисията на Върховния съвет на Крим по провеждане на референдума Михаил Малишев. Това са предварителните данни. Против се изказали 3,2% от гласувалите. Малко повече от 1% от бюлетините били признати за недействителни. По-точни цифри ще бъдат известни към 12 часа местно време. Официалните резултати ще бъдат обявени след няколко дни.

В телефонен разговор с Барак Обама президентът на Русия Владимир Путин акцентирал факта, че провеждането на референдума напълно отговаря на нормите на международното право и Устава на ООН и е било съобразено, в частност, с известния косовски прецедент.

На общокримския референдум в неделя били поставени два въпроса:“Вие за присъединяване ли сте на Крим с Русия на правата на субект на Руската Федерация?“ и „Вие за възстановяване ли сте на Конституцията от 1992 г. и за статут на Крим като част на Украйна?”. Към 20.00 часа по местно време в изборите участвали почти 81,5% избиратели, съобщи Михаил Малишев. Това е рекорд на активност на избирателите. Според ръководителя на комисията по провеждане на референдума, мнението си изказали повече от 1 250 милиона души. Като се има предвид Севастопол, цифрите на гласувалите са още по-големи – 1 млн и 724 хиляди души, добавил ръководителят на комисията. В процентно отношение това е повече от 82,5% Както отбележи Михаил Малишев, тези цифри практически няма да се променят.

– Не сме получавали никакви оплаквания, както от представители по участъци, така и от териториалните комисии по провеждане на референдума. Искам да съобщя на всички, че кримският референдум беше успешно проведен.

Международните наблюдатели на референдума за статута на Крим също потвърдили, че не е имало нарушения. Наблюдателите отбелязали голямото участие в местата на живеене на кримски татари и нарекли тяхното участие в гласуването много важен факт. За това заявил ръководителят на делегацията на полския сейм Матеуш Поскорский. Според него, жителите на Крим имат пълно право на самоопределение:

– На практика Украйна не доказа, че е държава, тя не е в състояние да осигури права на гражданите. И затова беше решено да се проведе референдум, в който гражданите имат право да определят своето бъдеще. Трябва да се съобразяваме с изказаното мнение на референдума. Мисля, че този референдум трябва да има определени правни последици.

Референдумът в Крим напълно отговаря на нормите на международното право. За това президентът на Русия Владимир Путин заяви в телефонния разговор с президента на САЩ Барак Обама. Владимир Путин също подчерта, че кримският референдум отговаря и на нормите на Устава на ООН. Провеждането на гласуването освен това, беше съобразено, в частност, с известния косовски прецедент. При това на жителите на полуострова беше гарантирана възможността за свободно изразяване на волята си и за самоопределение.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Олег Обухов

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 18.03.2014, in Вътрешна политика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: