80 хилядна руска армия е на границата, украинската армия е в плачевно състояние


80 хилядна руска армия е на границата, украинската армия е в плачевно състояние Властта в Киев на тръни: 80-хилядна руска армия е готова да нахлуе

Украйна e заплашена от пълномащабно нахлуване на нейна територия. На границата на страната се намира “ 80-хилядна групировка на въоръжените сили на Руската федерация“, заяви на пресконференция в Киев секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) Андрей Парубий, предава УНИАН. По думите на Парубий, на границта с Украйна е дислоцирана „групировка на въоръжените сили на РФ“, в т.ч. и резерви. Личният състав на тази групировка наброява повече от 80 0000 бойци и командири, 270 танка, боени бронирани машини – до 180, артилерийски системи – до 380, реактивни системи за залпов огън – до 18, бойни самолети – до 140, ударни вертолети – до 90, бойни кораби и катери – до 19″.
„От тях на Северно Полеското направление има две групировки с обща численост до 8 000 души, 170 танка, 520 бойни бронирани машини, 120 артилерийски системи, до 40 самолета и до 20 вертолета. Тези групировка е в непосредствена близост до границата с Украйна и може да достигне до столицата Киев само за няколко часа.“, предупреди Парубий.

Подобни групировки, отбеляза той „има на Източно Слободското направление, на Южно Донецкото и Запорожкото направелние, в Краснодарски край и на територията на Приднестровската Молдовска република“.
Парубий напомни, че въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност и провеждат планови учения. „Част от тях са предислоцирани в местата, където се провеждат маневрите, за да могат да отговорят най-бързо и оперативно на предизвикателствата, пред които е изправена Украйна“, коментира секретарят на СНСО.
Отговаряйки на въпроси на журналисти, Парубий отбеляза, че „нашите подразделения днес са разположени така, че да могат да отбият атака от което и да било направление“, предава УНИАН. Парубий е съобщил още, че в Източна Украйна вече са обезвредени няколко диверсионни групи.
Същевременно украинските информационни агенция припомнят, че военнослужещи от обсадените в Крим украински части се оплакват от липсата на ясни указания от страна на властите в Киев как да действат в новата екстремна обстановка.

Секретен доклад за плачевното състояние на украинската армия

Само една десета от личния състав на подразделенията на ПВО на Украйна са готови за изпълнението на бойни задачи. Тези и други невесели данни се съдържат в секретен доклад на и.д. министър на отбраната на Украйна Игор Тенюх до и.д. президент на страната Александър Турчинов, съобщава ИТАР-ТАСС.В доклада за резултатите от привеждането на въоръжените сили на страната в пълна бойна готовност Тенюх отбелязва „неудовлетворително ниското ниво“ на изпълнението на заповедта по привеждането на съединенията и частите от мирно към военно време

Според документа, копия от който са раздадени само на неколцина депутати от Върховната рада, е „установено угнетяващо състояние на подготовката на личния състав на ВС на Украйна, недостатъчна окомплектованост на подразделенията с военни специалисти и отсъствието на изправна техника и въоръжение“.

Особено внимание в доклада е отделено на неспособността да се гарантира защитата на въздушното пространство на страната от украинската ПВО. „Едва 10% от военнослужещите в дивизионите на ПВО имат теоретична подготовка и практически навици по откриването и прехващането на въздушни цели“, се отбелязва в документа.


Руски войски се прегрупират на границата с Украйна

За изминалото денонощие руските войски са осъществили прегрупиране в близост до границата с Украйна, предаде Обозреватель, позовавайки се на информация от Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военнополитически изследвания.
„На летище „Долотинка” бяха прехвърлени 40 хеликоптера Ми-8 и Ми-24. От руското селище Деркул (Ростовска област) е регистрирано преместване на руски войски в посока на държавната граница”, съобщи Тимчук.
В района на Таганрог, Матвеев Курган (в Ростовска област) и Новошахтинск се наблюдава струпване на войски. Засечена е активност на станцията за прихващане на сигнали край Новошахтинск.

Нещо повече „ракетното въоръжение на комплексите на ПВО С-300П и С-200В е отслужило гаранционните си срокове за експлоатация и се нуждае от модернизация с цел продължаване на ресурса или замяната му с ново, което понастоящем се произвежда само в Русия“, отбелязва Тенюх.

Руски военни са признали, че ще започнат действия в Крим след референдума

Руския военни са разкрили, че ще започнат действия в Крим на 17 март- след референдума в автономната република, предаде УНИАН. Войниците са обещали да не стрелят срещу мирни граждани. В случай на откриване на стрелба, окупаторите се готвят да крият цивилните.
Украинската агенция отбелязва, че разговорите с окупаторите са почти невъзможни, тъй като те се дегизират като „местни”.
В осталите въоръжени сили на Украйна положението не е по-добро. В сухопътните войски, по данни от доклада, „от общата численост, която е 41 000 души, реално боеготови са само 6000 военнослужещи“. Количеството на боеготовите екипажи на бронирани машини е не повече от 20%, се казва в доклада.
Освен това повече от 70% бронетехниката на сухопътните войски са морално и физически остарели танкове съветско производство Т-64, които са експлоатирани по 30 и повече години. Като цяло, отбелязва Тенюх, личният състав на сухопътните войски на Украйна има ниско ниво на подготовка.
В украинските ВВС от почти 507 бойни самолета и 121 ударни вертолета само 15% са технически изправни и способни да се вдигнат във въздуха. Но като се вземе под внимание „ниската подготовка на летателния състав, да изпълняват бойни задачи са способни не повече от 10% от екипажите“, отбелязва и.д. министър на отбраната.
Във ВМС към 1 март „условно“ боеспособни са само 4 кораба: фрегатата „Гетман Сагайдачный“, корветата „Тернополь“, корабът за управление „Славутич“ и големият десантен кораб „Костянтын Ольшанский“.

Източник: http://pan.bg

Posted on 16.03.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: