Крим се подготвя за референдума


Фото: АФП

Фото: АФП

Днес, 16 март, ще се реши съдбата на Крим. На този ден ще се проведе референдум, който трябва да покаже, дали жителите на полуострова искат да останат граждани на Украйна.

Ако те гласуват за излизане на автономията от юрисдикцията на Киев, следващата стъпка ще бъде влизането на Крим в състава на Руската Федерация.

Жителите на Крим трябва да отговорят на два въпроса: „Подкрепяте ли присъединяването на Крим към Русия като субект от Руската Федерация?“ и „Подкрепяте ли възстановяването на действието на Конституцията на Република Крим от 1992 г. и статута на Крим като част от Украйна“. Властите на Крим смятат, че участие в гласуването ще вземат не по-малко от 80% от жителите на полуострова. При това, по-голямата част от жителите на Крим подкрепят излизането на автономията от състава на Украйна. С тази прогноза е съгласен политологът Андрей Кортунов:

– Що се отнася до резултата, то, разбира се, сега е трудно да се предскаже, но повечето социолози смятат, че все пак ще бъде подкрепен вариантът за влизане на Крим в състава на Руската федерация.

Да участват в референдума ще могат всички пълнолетни граждани на Украйна, които живеят на полуострова, както и руснаците, които имат разрешение за пребиваване там. Макар на територията на Крим да живеят 1,8 милиона души, за референдума са отпечатани над 2,2 милиона бюлетини. При това жителите на полуострова трябваше в навечерието на гласуването самостоятелно да проверят в секциите за гласуване, дали тяхното име е включено в избирателните списъци. Работата е там, че Министерството на правосъдието на Украйна блокира базата данни с регистъра на избирателите Крим. Ето защо, по време на референдума ще бъдат използвани списъците от парламентарните избори през 2012 г., които може вече да не са актуални. Хода на гласуването ще наблюдават представители на 21 страни. Но наблюдателите от ОССЕ отказаха да дойдат в Крим. Като цяло, вече е ясно, че повечето държави няма да признаят резултатите от референдума смята експертът Андрей Марчуков:

– Ние знаем, че още сега САЩ и страните от Западна Европа, да не говорим за сегашните власти в Киев, обявиха, че няма да признаят резултатите от референдума и не го смятат за законен. Предполагам, че и след края на референдума, те няма да признаят резултатите му. В бъдеще те, фактически, ще се примирят с това. Но, ако Крим стане част от Русия, те ще продължават да твърдят, че Русия го притежава незаконно.

Тъй като включването на Крим в състава на Русия ще създаде проблеми за Москва в отношенията със Запада, теоретично е възможно, тя да не се реши на тази стъпка. Така, в края на 90-те Сърбия искаше да влезе в състава Съюзната държава на Русия и Беларус, но й беше отказано. Впрочем, сега експертите смятат, че вероятността Крим да не стане част от Руската федерация, е практически равна на нула.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Артьом Кобзев

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 16.03.2014, in Вътрешна политика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: