Яценюк: Украйна е готова за преговори с Русия


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киев отне звание на Юри Башмет заради подкрепа за Путин

Яценюк: Украйна е готова за преговори с Русия

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му е готова за преговори с Русия. Решаването на спорни въпроси с помощта на танкове е недопустимо в 21-ви век, каза Яценюк и допълни, че Украйна е жертва на военна агресия от страна на съседна държава. Украинският премиер се обърна на руски език към руската делегация в Съвета за сигурност:
„Търсим отговор на въпроса: искат ли руснаците война? Като премиер на Украйна, страна, която в продължение на десетилетия има топли приятелски отношения с Русия, аз съм убеден, че руският народ не иска война. Надявам се, че руското правителство и руският президент ще се вслушат в своя народ и ще се върнем на масата за преговори, за да решим този конфликт“.

Руският представител в ООН Виталий Чуркин заяви в отговор, че „руснаците не искат война“. Зад дестабилизацията в Украйна не стои Русия, а определени сили в самата Украйна и Запада, каза Чуркин. Събитията в Украйна нямат нищо общо с демокрацията, ключови постове в украинското правителство се заемат от представители на национално-радикалната партия „Свобода“.
Руският представител защити правото на жителите на Крим в тази обстановка сами да решават съдбата си:
„Ясно е, че реализацията на правото на самоопределение чрез отделянето от друга държава е необичайна мярка. В случая на Крим правото на самоопределение идва в условията на „правния вакуум“, възникнал в резултат на неконституционния насилствен държавен преврат, извършен в Киев от национал-радикалите, както и съществуващата пряка заплаха те да наложат своя ред в цяла Украйна“.

Украйна отне звание на Юри Башмет заради подкрепа за Путин

Световноизвестният руски виолист и диригент Юри Башмет, който на 8 март 2013 г. отбеляза 60-годишния си юбилей с концерт в София, бе лишен от титлата „Почетен професор“ (Доктор хонорис кауза) на Лвовската музикална академия „Микола Лисенко“. Решението бе взето от Акадмичния съвет, след като Башмет подписа писмо на руски културни дейци в подкрепа на позицията на президента Владимир Путин по кризата в Украйна и Крим.
Както беше съобщено от местните медии, решението срещу Башмет е било взето почти единодушно. Званието „Почетен професор“ му бе присъдено преди две години.

Виолист, диригент и педагог, народен артист на СССР, Юрий Башмет е живял в Лвов до 17-ата си година. Там са погребани родителите му, по-големият му брат Евгений живее в този град.
По-рано Националната опера в Киев отмени концерт на народния артист на Русия, Денис Мацуев, насрочен за 27 март. На 11 март виртуозният пианист, заедно с други руски културни дейци, включително Башмет, подписа колективно писмо в подкрепа на позицията на президента Владимир Путин за Украйна и Крим.

Пентагонът на път да се откаже от руски ракетни двигатели

Заради украинската криза Пентагонът може да преразгледа въпроса за използването на руските двигатели RD – 180 за ракети носители Atlas, заяви секретарят по отбраната на САЩ Чък Хейгъл по време на изслушвания в Конгреса.
На въпрос дали не е време да се развият производствени мощности за ракетни двигатели в САЩ, министърът каза: „Вие очевидно имате предвид отношенията ни с Русия в тази област. Аз мисля, че ще ни се наложи да разгледаме този въпрос, в това не трябва да има никакви съмнения“.
Пентагонът заяви в началото на март, че спира сътрудничеството с руските военни на фона на събитията в Украйна.

Според съобщения в медиите, самата Русия обсъждала въпроса за прекратяване на доставките на двигатели RD – 180 за американците. Изпълнителният директор на „Енергомаш“, произвеждащ такива двигатели, Владимир Солнцев през август 2013 г. посочи, че прекратяването на доставките за САЩ може да доведе до рязък спад в натоварването на заводите и като следствие – до закриването им.

Сенатът на САЩ отлага помощта за Украйна

Сенатът на САЩ не успя да гласува в четвъртък законопроекта за оказване на помощ на Украйна заради разногласията по някои разпоредби в законопроекта, предвиждащи предоставянето на Киев на гаранции по заеми в размер 1 милиард долара. Разглеждането на законопроекта ще бъде възобновено не по-рано от 24 март, след парламентарната ваканция, която започва в петък, съобщава Ройтерс.

Републиканците не харесват това, че демократите са включили в документа положение, разширяващо възможностите на МВФ за кредитиране. То няма никакво отношение към въпроса за Украйна. Става въпрос за планове за реформиране на тази международна финансова институция, които се поддържат от администрацията на президента Барак Обама и демократите в Конгреса. Републиканците остро се противопоставят, тъй като САЩ, като най-голям акционер на МВФ, ще бъдат принудени да отделят за реформиране на тази организация няколко стотин милиона долара.

Миналата седмица Конгресът е одобри пакет от помощ на Украйна под формата на гаранции по дълга в размер на 1 милиард долара. Законопроектът предвижда и замразяване на активи и отказ на визи за длъжностни лица, които „са нарушили суверенитета на Украйна“ и са отговорни за „нарушения на човешките права“ по време на размириците в Украйна.

Източник: http://pressadaily.bg

Posted on 15.03.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: