Стойнев обяви, че работата по „Южен поток“ продължава на техническо и експертно ниво


Стойнев обяви, че работата по "Южен поток" продължава на техническо и експертно нивоНа техническо и експертно ниво работата по „Южен поток“ продължава и не е замразена. Това е стратегически въпрос и работата трябва да продължи. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в сутрешния блок на БНТ, допълвайки, че може да има забавяне на политическо ниво, но всички страни от Европейския съюз, през които минава газопроводът, са заявили, че работата продължава.

Този проект е необходим на България и не е грешка, че дадохме мандат на Европейската комисия да преговаря от наше име, защото искаме този проект да се реализира, да получи всички разрешителни, а да не се действа на парче, подчерта той.

Във вторник еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Европейската комисия временно спира преговорите с Русия за съдбата на газопреносната мрежа „Южен поток“. „За известно време няма да ускоря разговорите за газопроводи като „Южен поток“. Те ще бъдат отложени“, каза той. В същото време компанията „Саут стрийм транспорт“ (South Stream Transport B.V.), оператор на проекта за строителство на подводната част, заяви, че до края на март ще подпише договор за полагане на първата линия, а също и доставката на тръби за втората линия на газопровода.

Стойнев отбеляза, че всички шест държави членки – България, Италия, Гърция, Словения, Унгария и Австрия – които разчитат на „Южен поток“, искат проектът да се случи. Министърът заяви, че в момента пари не се харчат. „Взето е решение, но такива пари няма, заем все още не е взет“, допълни той.

Работи се на техническо ниво и работите са подготвителни, обясни Стойнев и по тази причина забавянето засега не би струвало нищо. „Проблемът е, че ако не се реализира този проект, ние ще продължим да бъдем зависими от конфликти като този. Този проект не е за България, той е за Европа. Освен това икономическият ефект ще бъде огромен, защото ще мине през най-бедния регион на България“, подчерта той.

По думите на икономическия министър през последните три години и половина нищо не е направено. Бойко Борисов и Георги Първанов защитават свои интереси, каза той за политическите коментари за газопровода. „Борисов никога не е защитавал националните интереси. За него е по-важно да има махленско определение на събитията, вместо да се работи по тях“, коментира той и допълни, че е намерил проекта „зарязан в едно в шакфче“.

„За момента не сме направили почти нищо за диверсификацията на страната, това е първото правителство, което наистина работи в тази сфера“, каза той и отбеляза доброто сътрудничество с президента Росен Плевнелиев, които също настоява за диверсификация на газовите доставки и като цяло в енергийния сектор.

Стойнев призовава всички политици да не използват „Южен поток“ за политически цели, защото е важен за България. Той каза, че се притеснява за развитието на конфликта в Украйна, защото ще има последици за цяла Европа, но най-вече за България. „Трябва всички дипломатически пътища да бъдат оформени, всички да се успокоят и да не поддават на своите емоции, за да не ни е страх от контрасанкции от Русия“, отбеляза той.

Министърът на икономиката и енергетиката напомни, че 90% от енергийните ресурси, от които страната се нуждае, са от Русия. Обясни, че се прави нужната подготовка, ако спрат газовите доставки, но страната няма да издържи вечно при този сценарий. Той каза, че може да се внасят определени количества от природен газ от Гърция или да се ползва мазут, „но не могат да се направят точни оценки колко време бихме се справили“.

На въпрос какви компенсации би поискала България, ако заради санкциите на ЕС Русия спре доставките на газ, той отвърна: „За мен не е важно с какво ще ни замажат очите и с какво ще ни компенсират, а е важно конфликтът да бъде решен“. Драгомир Стойнев все пак настоя за спокойствие, като заяви, че до този момент никой не предупреждава за спиране на доставките на газ.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Posted on 14.03.2014, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: