Споразумение между САЩ и ЕС ще ни зароби окончателно


Споразумение между САЩ и ЕС ще ни зароби окончателноСпоразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Европейския съюз и САЩ ще постави корпорациите над държавите и дори над самият ЕС

Въпросното споразумение крие огромни рискове за по-малките икономики и ще работи в интерес единствено на големите транснационални компании.

 Достъп до пълната документация на споразумението имат основно представители на международните корпорации, като само американските делегати от компанията „Филип Морис“ са над 600 корпоративни адвокати и лобисти.

Споразумението между САЩ и ЕС се готви в пълна секретност, а представители на ЕС, които имат достъп до документите с гриф „строго секретно“ са малцина представители на една единствена комисия.

Според споразумението трябва да се въведат унифицирани изисквания за всички стоки, произведени в САЩ и Евросъюза. Според депутатът Борис Цветков, който единствено повдигна въпроса, че това е само и единствено в полза на големите компании и убива конкуренцията, въвеждайки монопол на големите компании.

ГМО ще залее и Европа

С ТПТИ ще се свалят гаранциите за произхода и качеството на храните, ще се заобиколи европейското ембарго върху продукти с недоказана безопасност, включително включващи ГМО, като е вероятно да се преодолее и отхвърлянето на споразумението АКТА. Споразумението може да убие окончателно българското земеделие и да доведе до фалит на много малки и средни компании у нас, които преобладават като цяло. Остава неясен въпросът как стоят нещата с производството на някои уникални продукти – например българското розово масло.

Един от върлите защитници на неизгодното за почти целия ЕС и най-вече България споразумение е президента Росен Плевнелиев, който отново влезе в ролята си на най-високопоставения лобист в България и още през декември м.г. започна да обяснява колко е изгодно за страната ни това споразумение. Всички факти, които са достъпни и нескрити, са достатъчни, за да бъде опровергано това твърдение.

Споразумението ще направи така, че корпорациите и т.нар „инвеститори“ ще се поставят над закона на отделната държава и нейното право, както и на целия ЕС. Планирано е създаване на специални трибунали за арбитраж при спорове между инвеститори и държави, които ще се състоят от корпоративни юристи, неподлежащи на граждански контрол, които лесно могат да се превърнат от съдии в защитници на могъщите си клиенти.

Сред целите на ТПТИ е не само отпадането на митата от двете страни на Атлантическия океан, което ще доведе до загуби за националните бюджети и бюджета на Европейския съюз, но и с даването на изключителни привилегии на транснационалните компании. То ще реши проблемите на компании като „Шеврон“, за която дори американското посолство лобира у нас, настоявайки да премахнем мораториумът над добив на шистов газ.

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

Posted on 12.03.2014, in Балканите, Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: