Астрономи заснеха за пръв път разпадането на астероид


Астрономи заснеха за пръв път разпадането на астероид  Астрономи успяха за пръв път в историята да заснемат интересно космическо явление – разпадането на отделни части на голям астероид. Уникалното явление е уловено с помощта на космическия телескоп Hubble, който направил серия от снимки на небесното тяло.

Става дума за астероида P/2013 R3, който в края на процеса се разпаднал на 10 по-малки части.

Първоначално учените забелязали, че астероидът се състои от три отделни фрагмента, движещи се в плътен облак от прах.След това ориентирали Hubble в посока към астероида и той успял да запечата при максимално ниво на детайлност различните етапи от разпадането.

„Астероидът P/2013 R3 представлява парче космическа скала и е невероятно, че той започна да се разпада на части директно пред очите ни“, разказва Дейвид Джеуит, астроном от Калифорнийския университет в Лос Анжелис, участвал в наблюденията на небесното тяло.

Той допълва, че благодарение на снимките, направени с Hubble, и тяхната висока разделителна способност, се вижда ясно как астероидът се е разделил на 10 независими летящи фрагмента. Зад всяко „парче“ от P/2013 R3 има опашка от прах, наподобяваща опашката на комета.

Четири от фрагментите са най-големи, като размерите им достигат около 400 метра, което е четири пъти повече от размерите на едно футболно игрище.

Астрономите смятат за малко вероятно причината за разпадането на астероида да е сблъсък с друго подобно тяло. Ако това беше така, щеше да се наблюдава съвсем друга картина, включваща множество отломки и прах. Изключва се също вариантът астероидът да се е състоял от замръзнала вода или газ, които да са се изпарили под въздействието на лъчите на Слънцето.

Най-вероятната причина за разрушаването на P/2013 R3 са центробежните сили, смятат астрономите. Под тяхното въздействие космическият обект е загубил здравината си и се е разпаднал на отделни части. Възможността за такова разрушение на космическите тела е била представена от учените още преди време, но никой до този момент не беше наблюдавал подобно явление „на живо“.

Източник: http://actualno.actualno.com

Posted on 11.03.2014, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: