Украйна е обхваната от национализъм, ксенофобия и реваншизъм


Национализъм

Украйна е в предизборна кампания  и в очакване на ново правителство. То трябва да получи одобрението и  на протестиращите, които все още са окупирали киевския площад Майдан. Освен това одобрение преходното правителство трябва да се хареса и на ЕС и САЩ. На пръв поглед няма колизия, защото според Запада случващото се там не може да се нарече  държавен преврат, въпреки че всяка промяна в страната се извършва от органи, които не са избрани чрез избори.

 

Но какви трябва да бъдат членовете на това правителство, за да бъдат одобрени от чакащите на площад Майдан? Членове на „Десен сектор”, привърженици на Степан Бандера, или  представители на” отрядите по самоотбрана”?  Ако има техни представители, то как ще приеме Запада правителство, в което фигурират членове на националистически организации? Нима ЕС ще приложи двоен стандарт? За Украйна може, но например за една Австрия това не може. ЕС още през 2000г наложи санкции на Австрия заради крайнодясната Партия на свободата на Йорг Хайдер. А каква ще бъде нейната реакция броени месеци преди евроизборите, ще насърчи ли национализма, които и без това взима връх в редица европейски страни ?

 

Тези въпроси не са безпочвени, защото европейските висши представители съзнателно не искат да видят какво се случва днес в Украйна.

 

Водеща сила, която се наблюдава у новите политически лица в Киев е жаждата за отмъщение, която определя тяхната политическа програма. Като се започне със смените по върховете ( конституционни съдии, главен прокурор, министри, банкери, ръководители на силови структури),  в които преобладават представители на партията на Юлия Тимошенко „Баткивщина” и се стигне до националистическата формация „Свобода”. Олег Мапниценко от „Свобода”  бе назначен от Върховната Рада за неин пълномощен представител, контролиращ дейността на прокуратурата. Радата одобри и промени в Закона за основите на държавната езикова политика, който даваше статут на регионален език в регионите с малцинствено население от над 10 процента. Руският и българският език вече нямат този статут.

 

Украинският парламент си затваря очите пред вандалското разрушаване на исторически паметници и най-вече пред физически тормоз на етническите малцинства. Той не реагира на протестната декларация на руското външно министерство, в която се казва, че при спорна легитимност във Върховната Рада се одобряват „закони” и „решения”, основани само на „революционна целесъобразност”, насочени към ощетяване правата на руснаците и другите национални малцинства. В декларацията се казва още, че „звучат призиви едва ли не за пълна забрана на руския език, лустрация, ликвидиране на партии и организации, закриване на неугодни медии, заплахи срещу православни светини”.

 

Няма реакция и на протеста на българското външно министерство срещу отпадането на българския език като регионален в някои райони на Бесарабия като Измаил, Болград, където живеят компактни български общности. Външното министерство на Унгария изрази безпокойство от прояви на насилие срещу унгарското малцинство в западната част на Украйна, извършени от крайно дясна украинска групировка, предаде Франс прес. Членове на крайно дясната групировка “Десен сектор”, която бе активна при протестите на площад “Независимост” в Киев, “грубо са прекъснали” заседание на общинския съвет в западния украински град Берегово, се казва в изявление на унгарското дипломатическо ведомство. Будапеща също така изрази съжаление от решението на украинския парламент в неделя да оттегли закон за езиците, който даваше регионален статут на няколко езика, сред които унгарския. Анализатори поставят въпроси за ангажираността на новото украинско управление към демокрацията.

 

Всъщност движещите сили от Майдана, групите, които бяха в основата на безредиците, палежите, на кървавите сблъсъци и смъртните случаи,  сега контролират по улиците на Киев, с обяснението, че така предпазват столицата от безвластието след свалянето на Янукович, разказва Ройтерс”. Това са така наречените сотни. Те са с маски, мръсни военни униформи, някои са с бронежилетки, въоръжени със сопи, пирони, бейсболни бухалки, метални щитове  и истинско бойно  оръжие. Те маршируват в колони по двама сред тълпите на Майдана, те  охраняват правителствените сгради, дори и Централната банка на Украйна. Отрядите действат с благословията на парламента, а в неделя Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви, че пътната полиция ще действа заедно с активистите при поддържане на реда по пътищата, припомня „Ройтерс”. Сотните твърдят, че са необходими, за да опазят украинския народ и институциите по време на политически хаос и нямат намерение да се разформироват най-малко до изборите за президент на 25 май. Тази нова полиция има планове и отвъд Киев, разказва „Ройтерс”. Видни е, че техните амбиции се простират далеч извън столицата, на Изток в регионите с преобладаващо руски говорещо население, които не подкрепят Майданската революция. Отиват в Донец, Харков, Луганск, за да поддържат реда на Изток.

 

В момента е в ход  дерусификация на Украйна и натиск върху другите малцинствени групи.  В обръщение, разпространено в социалните мрежи „Десен фактор”, основна движеща сила на последните събития в Украйна и активен  участник и провокатор  в кръвопролитията на Майдана, заявява, че това „ е напълно справедливо и необходимо явление”. Посочва се още, че „нашето отношение към руснаците, както и към другите представители на национални малцинства, напълно се вписва в предложението на Степан Бандера”.

 

/ИНТЕРФАКС/

 

Posted on 05.03.2014, in Анализи and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: