Новото оръжие на руските разузнавачи


© Фото: uasvision.com

© Фото: uasvision.com

Руската армия се оборудва със собствени безпилотни самолети. Те могат да се занимават не само с разузнаване, но също така и да нанасят удари по противника. От 2014 г. в разузнавателните поделения на войската се появи нова структура – рота на оператори на безпилотните самолети. В Алтай бойците от тази първа в Западен Сибир рота сега на практика отработват получените в учебните подразделения теоретични знания.

Руските тактически безпилотни самолети от серията „Гранат“ тежат няколко килограма. Те се транспортират в малки куфарчета. Корпусът на самолетите е от кевлар и е покрит с епоксидна смола. Така че, радарите не могат да го засекат. Електрическият двигател работи толкова тихо, че летящият безпилотен самолет е практически безшумен. Но най-важното нещо в машината е специалното оборудване. То е толкова сложно и скъпо, че този малък самолет струва колкото около 50 автомобила от среден клас.

Радиусът на действие на самолета е почти 10 километра. Той може да се бъде във въздуха до един час. И може да излети, ако е необходимо, и при -30, и при +40 градуса. За половин час работа тези малки безпилотни самолети могат да се съберат в тила на противника повече информация, отколкото взвод от скаути за цял ден, каза командирът на ротата за безпилотни самолети Дмитрий Иванов:

– Възможностите им са много повече, отколкото очаквахме. Тези устройства се оправдават на 100%. Ние откриваме за себе си огромните възможности на тези самолети.

Безпилотният самолет може да излети от всяко място. Не му е нужна писта. За бинокъл или визьор на фотоапарата е почти невъзможно да хване самолета. Той изглежда като малка птица, която се рее в небето на границата на видимостта на човешкото око. Противникът често дори не подозира, че е наблюдаван.

Сега на въоръжение в ротата на безпилотните разузнавачи има три различни модела. Но скоро в армията трябва да постъпят нови, по-съвършени комплекси. Те вече ще бъдат оборудвани с двигател с вътрешно горене. Тези по-мощни безпилотни самолети ще могат да носят на борда си различни видове оръжия. Така че, ще може не само да бъде открит врагът, но и веднага да бъде обезвреден.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Станислав Калякин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 02.03.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: