Световните медии тиражират телефонните записи, за които се твърди, че са на Ердоган


Снимка: АФП

Снимка: АФП

Разпространените на 24 февруари записи на телефонни разговори на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, в които той дава указания на своя син Билял Ердоган незабавно да „укрие” наличните пари в брой, вече се превърнаха в една от централните теми на световната преса. Повечето медии и преди всичко агенция Ройтерс разпространиха информацията по темата като централна новина.
В съобщението на Ройтерс се обръща внимание на нареждането на Ердоган към Билял да „занули” парите, както и на по-късния отговор на сина му, че у него вече са останали „само” 30 милиона евро. Отразява се и позицията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че става въпрос за „монтаж” на телефонни разговори, а също и на становището на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), че след поредния скандал „правителството вече е изгубило своята легитимност”.
Същевременно интернет сайтът „Liveleak.com” преведе на английски и публикува дума по дума пълните текстове на телефонните разговори, за които се твърди, че са провеждани между Реджеп Тайип Ердоган и Билял Ердоган. Към публикуваната информация е прикачено и може да се проследи и оригинално видео.
Освен това световните информационни агенции предават като централна новина искането на турската опозиция за незабавна оставка на министър-председателя Ердоган.
Междувременно сирийските медии също отделят широко място на записите на телефонни разговори, за които се твърди, че са между Ердоган и неговия син, като подчертават и призива на турската опозиция за оставка на правителството.
Разпространените на 24 февруари записи на телефонни разговори допълват изтеклите в интернет подобни записи след антикорупционната операция от 17 декември миналата година и предизвикаха ефекта на истинска бомба. Защото въпросните телефонни разговори, за които се твърди, че са между баща и син Ердоган, са проведени именно на 17 декември. Тоест още на същия ден, когато стартира мащабната операция срещу корупционните практики и рушветчийството в Турция.
Хронологично записаните телефонни разговори са от 08.02, 11.17, 15.39, 23.15 часа на 17 декември, както и от 10.58 часа на 18 декември. От тях се чува, че рано сутринта на 17 декември Реджеп Тайип Ердоган търси по телефона Билял Ердоган и му нарежда да „занули” намиращите се в неговата къща един милиард долара (2,2 трилиона турски лири). Обяснява му да изнесе парите от мястото, в което те се намират и му обръща внимание на необходимостта напълно „да се освободи” от тях.
По време на проведения същия ден вечерта телефонен разговор лицето, за което се твърди, че е Билял Ердоган, обяснява на лице, за което се твърди, че е Реджеп Тайип Ердоган, че е „прехвърлило” на някои бизнесмени голяма част от парите и че са останали „само” 30 милиона евро, от които съвсем скоро също ще се „освободи”.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 27.02.2014, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: