Златен финал на Зимните олимпийски игри


Златен финал на Зимните олимпийски игриОтборът на Русия убедително спечели неофициалното класиране на отборите по медали на 22-те зимни олимпийски игри в Сочи.

В неделя бяха раздадени трите последни комплекта награди, а вечерта на арената „Фищ” се състоя грандиозна церемония по закриването на олимпиадата.

За първи път в историята в ски-бягането на 50 км при мъжете целият пиедестал заеха трима руснаци: Александър Легков, Максим Вилегжанин и Иля Черноусов. Последният, 13-и златен медал за Русия спечелиха Александър Зубков, Алексей Негодайло, Дмитрий Труненков и Алексей Войвода, които спечелиха състезанията в бобслей четворка.

По такъв начин Русия уверено спечели класирането на олимпиадата на отборите по медали – 33 медали, от които 13 златни. На второ място са норвежците – 11 златни медали. По 9 златни медали имат спортистите на Канада, Германия и САЩ. Това, че Русия толкова уверено ще се представи на домашната олимпиада, стана неочаквано за много руски фенове и специалисти. Във Ванкувър на предишната олимпиада руснаците се класираха на 11-то място и спечелиха само три златни медала. В Сочи министърът на спорта на Русия Виталий Мутко вътрешно се надяваше на първото място, но не го прогнозира.

Ако се посочат онези видове спорт, в които руснаците не получиха очакваните медали, то това са кънките(особено мъжете) и хокеят. До последния ден към тях се отнасяха ски-бяганията и биатлонът, но победата в мъжката щафета при биатлонистите и тройният успех на ски-маратона позволяват да се говори за успех и в тези видове спорт. Двукратният носител на медали от олимпийски игри, вицепрезидентът на Съюза на биатлонистите на Русия Виктор Майгуров е доволен от представянето на стрелящите скиори в сочи:

– Мисля, че за нас олимпиадата се получи успешна. Ние спечелихме четири медала. Може би не така, както планирахме и не такова количество медали, защото конкуренцията е много голяма и всяка грешка при стрелбата струва скъпо. Но въпреки това запазихме нашите традиции и отново спечелихме медали. Ние победихме. Бих искал подрастващото поколение, което ще се представи на следващата олимпиада, да продължи тези традиции и гордо да носи знамето на руския биатлон.

Главно разочарование на олимпиадата за руснаците стана провала на отбора по хокей. Но да не мислим за тъжни неща, още повече, че руските любители на спорта имат предостатъчно поводи за радост. А последните дни на олимпиадата, руските спортисти се представиха просто триумфално.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Сергей Румянцев

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Advertisements

Posted on 26.02.2014, in Общество and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: