ЕС и Бразилия борят шпионажа с подводен кабел


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

На срещата на върха ЕС-Бразилия в Брюксел президентът Дилма Русеф каза късно вчера, че проектът на стойност 185 млн. долара е основен елемент от усилията да се гарантира неутралността на интернет

Бразилия и Европейския съюз се договориха да прокарат подводен комуникационен кабел от Лисабон до бразилското пристанище Форталеза, за да попречат на САЩ да ги шпионира.

На срещата на върха ЕС-Бразилия в Брюксел президентът Дилма Русеф каза късно вчера, че проектът на стойност 185 млн. долара е основен елемент от усилията да се гарантира неутралността на интернет, което според нея ще защити бразилския интернет трафик от американско следене.

В момента Бразилия е зависима от американски подводни кабели през Атлантическия океан за почти всичките си комуникации с Европа.

Неотдавна бившият американски агент Едуард Сноудън направи скандални разкрития как Вашингтон е шпионирал най-голямата латиноамериканска страна. След като стана известно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла имейла и телефона на Дилма Русеф, тя отложи в знак на протест официалното си посещение в САЩ.

„Ние трябва да зачитаме правото на личен живот, човешките права и суверенитета на страните. Не искаме бизнесът да бъде шпиониран“, каза Русеф на обща пресконференция с председателите на Европейската комисия Жозе Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Лидерите на ЕС се отнасят с разбиране към бразилското искане след разкритията на Сноудън, че германският канцлер Ангела Меркел и някои европейски институции също са били подслушвани от АНС.

Брюксел заплашва да замрази споразуменията между ЕС и САЩ за предаване на данни, ако Вашингтон не гарантира защитата на личните данни на европейските граждани. Според бразилските планове трансокеанският подводен оптичен кабел между Лисабон и Форталеза може да бъде готов още идната година чрез смесено дружество на бразилските телеком оператори Телебраз и испанската компания ИслаЛинк събмарин кейбълс.

Споразумението за подводния кабел се смята за голям успех на фона на затегналите се преговори между Бразилия и ЕС за дългоочакваното споразумение за свободна търговия, които отново бяха отложени. ЕС обаче си остава най-големият чуждестранен инвеститор в Бразилия.

Източник: http://temadaily.bg/

Реклами

Posted on 26.02.2014, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Не знам дали има начин, с който могат да се преборят с този шпионаж не за друго, а просто защото си мисля, че има вътрешни хора,които виднага ще шпионират и ще докладват на някои други за по – големи суми пари.В този живот всичко се върти около парите, това е положението.Радвам се че ни пишете и дано наистина поне да намалят, все пак с а открили начин дано и успешен.Много добре е постъпила тъй като след като е станало известно, че американската Агенция за национална сигурност е следяла имейла и телефона на Дилма Русеф, всичко което искат да постигнат е било напразно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: