Програмата „Таранис” може да продължи още дълго


 Програмата „Таранис” може да продължи още дълго В Южна Австралия успешно преминаха изпитанията на прототипа на ударния безпилотен самолет „Таранис”, разработен от британската компания „БАЕ Системс”. Самолетът е определян като безпилотен разузнавач-щурмовик от 5-то поколение.

Конкретната информация за изпитанията е изключително малка. Знае се само, че един от полетите е продължил около час. Все пак, военните и представителите на компаниите побързаха да обявят пробива в развитието на безпилотни самолети за военни цели. По-рано те вече заявиха, че в бъдеще Великобритания може да редува безпилотни и пилотирани мисии. Още повече, не е изключено, с течение на времето „Таранис” да замени използваните в момента пилотируеми самолети „Торнадо”. Но днес има съмнения, че той ще се превърне в пълен заместител на „Торнадо” тъй като тежестта, която може да носи този безпилотен самолет, ще бъде значително по-малка, каза водещият руски експерт в областта на безпилотните самолети Денис Федутинов:

– Разбира се, има тенденция за допълване на пилотируемата авиация с безпилотни самолети, заради факта, че тя има съществени предимства. Няма риск за пилотите, има нови възможности за маневриране на тези устройства. Мисля, че Великобритания все още е доста далеч от създаването на машина, която да бъде до голяма степен автономна.

За създаването на „Таранис” вече са похарчени 300 милиона долара. Сега разработчиците отчетоха успешното приключване на първия етап, но основната работа е пред тях. И това е работа за много години напред. Включително за увеличаване на автономността и интелектуализация на борда. Но този проект рискува да продължи още дълго с неясна перспектива, поради съкращенията в бюджета, подчертава Денис Федутинов.

Известно е, че руската компания „Сухой” също така работи върху проект за голям безпилотен самолет, който, може би, ще прилича на вариантите, които се създават в САЩ, в Европа, включително и във Великобритания.

Според информация от публични източници, през 2018 г. „Сухой” ще представи първия образец на ударен безпилотен самолет с тегло 20 тона. Работата по него се води въз основа на техническите решения на фронтовия изтребител от пето поколение „T-50”. Друг безпилотен самолет трябва да бъде създаден в края на 2015 или в началото на 2016 година. Теглото на този безпилотен самолет ще бъде 5 тона, като по проекта работи компанията „Сокол”. „T-50” ще бъде въоръжен с ракетата „K-77М” въздух-въздух със съвременна система система за насочване към целта. Самонасочващите се глави на ракетите позволяват гарантирано да бъде поразен самолет или ракета на противника при първото изстрелване. Ако приемем, че подобно оръжие ще има новият руски безполотен самолет, неговата бойна мощ определено ще превъзхожда възможностите на „Таранис”.

Източник: http://pan.bg

Posted on 25.02.2014, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: