Открита е първопричината за възникването на живот във Вселената


© Фото: «Вести.Ru»

© Фото: «Вести.Ru»

Руски и италиански учени представиха резултати от съвместни изследвания за механизма на зараждането на живота във Вселената на конференция, провела се на 19 февруари в Посолството на Италия в Москва.

Директорът на Лабораторията за радиационна биология на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна професор Евгени Красавин и професор Ернесто Ди Муро от римския университет „Сапиенца“ разказаха как по време на сложните експерименти те са съумели да възпроизведат химическите процеси, които водят до появата на предбиологични съединения във вид на мастни и нуклеинови киселини на РНК. Те, както се смята, са основният „строителен материал“ за възникването на живите организми.

Изследванията са се провеждали с образци на метеорити: именно материалите с космически произход са най-активните компоненти за реализация на необходимия химически синтез. Учените в лабораторията е трябвало да моделират условия на космоса, за да разберат как се задейства механизмът за възникване на предбиологичните съединения. За тази цел образците на метеоритите за били подложени на въздействието на заредени частици в ускорители в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ).

Освен всичко друго, учените са отбелязали, че в момента в космоса са открити около 80 органически молекули. Най-разпространени сред тях са молекулите на цианистоводородната киселина (HCN). Когато тази киселина контактува с водата, се образува формамид. Именно него намират в космическия прах, в опашките на кометите. И тъкмо от тях могат да възникват нуклеиновите и мастните киселини, които, както е известно, са основа на клетъчните мембрани.

Професор Красавин обясни същността на съвместния руско-италиански експеримент:

– Облъчихме емулсията на метеоритния прах с формамид, а после изследвахме какво възниква. Облъчването само с формамид ражда някои продукти, но при облъчването на протони с вещество от метеоритите ние получаваме абсолютно всичко – РНК, различни захари. Тук има всички елементи, за да се конструират информационни макромолекули за началните етапи на онова, което осигурява обмяната на веществата.

А това значи, че животът е могъл да възникне в съвършено различни краища на Вселената както по едно и също време, така и по различно време. Не е изключено, че такива процеси на зараждането на живота стават и до ден днешен.

Професор Ернесто Ди Мауро, разказвайки за „Гласът на Русия“ за проведените изследвания, отбеляза:

– Всички основни компоненти на метаболизма се формират спонтанно. По този начин няма необходимост нито от божествения промисъл, нито от сложните химични процеси. Животът много лесно може да се организира.

Благодарение на учените от Италия и Русия ние с още една крачка се приближихме към разгадаването на великата тайна за сътворяването на живота.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Альона Ракитина

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 25.02.2014, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: