Санкциите на ЕС – оръжие със спорна ефективност


Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Ако реши да наложи санкции на украинския режим, ЕС ще изпрати първо послание за твърдост, но последствията от „насочени санкции“ трудно могат да бъдат изчислени, както показват прецедентите в Иран, Сирия и Беларус

След като три месеца предпочитаха умереността и диалога, европейските държави се готвят да променят подхода си на извънредната среща днес следобед в Брюксел. Външните министри ще трябва да се договорят за насочени санкции срещу „отговорните за насилието и прекомерната употреба на сила“, както и за „ембарго върху оръжията и техниката за репресии“, според проектозаключенията от срещата.

Санкциите или „рестриктивните мерки“ в жаргона на ЕС се наложиха като предпочитан метод в европейската дипломация. Те се появиха през 80-те години на миналия век след държавния преврат в Полша и оттогава са били използвани срещу около 30 държави или организации – от Ирак до Кот Д`Ивоар, Северна Корея и „Ал Кайда“.

„Въпреки че санкциите се прилагат все по-често, е изключително трудно да се прецени тяхната ефективност“, счита Константи Геберт, експерт от института Европейски съвет по външни отношения. В изследване, публикувано миналата година, той ги сравнява със „стрелба в тъмното“. Поне в дипломатически план санкциите се оказват „много полезен инструмент“, защото „те позволяват на ЕС да покаже, че действа и преодолява различията между държавите – членки“, казва дипломат от Брюксел. Всъщност те често са единственото налично средство за натиск на Европа, която предпочита „меката сила“ и се въздържа от външни военни намеси.

Прецедентът с Беларус

Но „кутията с инструменти“ на санкциите е голяма, както показва мащабът на наложените санкции от ЕС срещу сирийския режим на Башар Асад, близо 200 души и 50 компании, повсеместно икономическо ембарго, най-вече в областта на петрола и газа. „За Сирия ЕС използва всички или почти всички санкции, но резултатите са много ограничени, защото властта може да ги заобикаля благодарение на много силната външна подкрепа“, най-вече от Иран и Русия, подчертава Вивиен Пертусо, експерт от изследователския център Ифри в Брюксел.

В случая с Украйна санкциите биха могли също да тласнат още повече режима на Янукович в ръцете на Русия, неговия основен покровител. Европейски високопоставени представители дават за пример прецедента с Беларус. Налагайки тежки санкции от 1998 г., ЕС прекъсна всички контакти с президента Александър Лукашенко и изолира още повече бившата съветска република, която той управлява с железен юмрук.

На първо време европейските държави не трябва да включват Виктор Янукович в списъка със санкционираните хора, счита дипломатически източник. „Това би изпратило силен сигнал, че вече му нямат доверие за разрешаване на кризата, но и направило всички преговори почти невъзможни, защото е трудно да се говори с човек, поставен в черен списък“, допълва източникът.

Според Вивиен Пертусо „е илюзорно да се вярва, че санкциите сами по себе си могат да променят положението на място“, в страна, изпаднала в криза. Но „те могат да бъдат ефективни, когато има перспектива за политически процес“. Отслабен икономически, Иран се надява например да получи смекчаване на санкциите, като преговаря с големите държави по ядрената си програма.

В Кот Д`Ивоар наложените през 2011 г. санкции от ЕС изиграха важна роля за стесняването на маневреното поле на президента Лоран Гбагбо, като го принудиха да предаде поста си на избрания от народа Аласан Уатара. В случая с Украйна задълбочаването на кризата в последните дни „задържана европейските държави да действат“ и санкциите са „вероятно най-малко лошото решение в техни очи“, казва Вивиен Пертусо. Русия вече предупреди, че „те по никакъв начин няма да окажат сериозно влияние върху настоящото положение“, както заяви посланикът й в ЕС Владимир Чижов.

Източник: http://temadaily.bg

Posted on 22.02.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: