Шистовото „чудо“ се оказва опасна илюзия


Шистовото "чудо" се оказва опасна илюзия Във връзка с разразилия се в началото на февруари 2014 минискандал с гласуването в Европейската комисия, в което гласът на България се е оказал решаващ за вземането на решение да отпадне задължителната оценка за въздействие на околната среда на етап проучване за всякакъв вид неконвенционални източници, проблемът с добива на т.нар. шистов газа, който изглеждаше отпаднал след правителственото решение за налагане на мораториум върху проучването и добива на този енергоносител, отново се актуализира.

Както е известно, от документите, публикувани на сайта на ЕК, стана ясно, че Европейският съвет, а по-късно и в Европейската комисия са обсъждали решение за отпадане на задължителната оценка за въздействие на околната среда на етап „проучване“ за „всякакъв вид неконвенционални източници“. Приета е и промяна на оценката за въздействие на някои публични и частни проекти върху околната среда. С гласуването си за тази промяна, страната ни, на практика, дава съгласие да отпаднат процедурите за Оценка на въздействие на околната среда (ОВОС) при проучване или добив на шистов газ.

Макар, че в отговор на официалното запитване по този повод, премиерът Орешарски заяви: „Що се касае до шистовия газ и методите за проучването му, нашата страна никога не е подкрепяла и не е изразявала активна позиция в ЕК по отношение на режима, който парламентът е установил. Ние сме в състояние на мораториум и кабинетът следва това решение“, очевидно си струва още веднъж да се върнем на този проблем и да видим как се отнасят към него в другите европейски страни.

Както предупреди ръководителят на украинската Партия на зелените Александър Прогнимак, добивът на шистов газ в страната застрашава околната среда не само в Украйна, но и в съседните държави. Според него, първите негативни последици от него, под формата на замърсяване на почвата, подпочвените и наземните води, вече са налице и, ако процесът не бъде преустановен, ситуацията може значително да се влоши, като към проблемите ще се добави замърсяването на въздоха от емисиите на въглероден двуокис и редица токсични вещества.

Прогнимак отдавна предупреждава, че методът на хидравлично разбиване на пластовете с шистов газ, който се използва за добива му, е свързан със сериозни екологични опасности, тъй като част от вредните вещества и газове се връщат обратно почвата. Открит остава и въпросът за утилизацията на вредните вещества.

Както е известно компанията Shell вече осъществява добив шистов газ на територията на Украйна, край Донецк (Юзовското находище). Още по време на подготвителните работи обаче беше фиксирано замърсяване на подземните води, което провокира вълна от протести сред жителите на Донецкия и Харковския регион (Източна Украйна). Междувременно стана ясно, че копанията Chevron планира да стартира добина на шистов газ в Олеския участък (Западна Украйна) през третото тримесечие на 2014.

Според лидера на украинската Партия на зелените Александър Прогнимак, тази стъпка може да се окажа самоубийствена за населените пунктове, разположени в радиус 100 км от местата на проучване и добив на шистовия газ.

„Настояваме за пълното прекратяване на програмата за добив на шистов газ в Украйна – коментира Прогнимак – Онези, които си затварят очите за здравето на хората и екологичната сигурност на страната, рискуват да провокират с тези свои действия необратима екологична катастрофа“.

Както е известно, добивът на шистов газ по метода на хидравличното разбиване за първи път започна да се прилага в рядконаселените части на САЩ (като щата Пенсилвания например). В такива големи и гъстонаселени щати, като Ню Йорк, този начин на добив на газ е забранен именно по екологични съображения. Пак по такива съображения, повечето европейски държави са против добива на шистов газ на територията на ЕС. Въпреки това, натискът на лобистите на американските енергийни ТНК, в чиято основна мишена са се превърнали постсоциалистическите държави от Източна Европа, продължава. И то независимо от факта, че добивът на шистов газ в страни, като Полша например, се оказва не само екологично опасен, но и икономически неизгоден – още през лятото на 2013 три големи американски компании обявиха, че прекратяват плановете си добив на шистов газ в тази страна.

 

* Център за анализи и прогнози в енергийната сфера

Димчо ПЕТРАКИЕВ

Източник: http://www.geopolitica.eu

Posted on 19.02.2014, in Анализи, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: