Джон Кери търси помощта на Китай


http://www.focus-news.net

Снимка: АФП

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Пекин за разговори целящи да насърчат китайските лидери да окажат повече натиск на съюзника си КНДР да прекрати своята ядрена програма. Кери започва посещението си със среща с китайски президент Си Дзипин в пекинската официална сграда на парламента. Той разговаря и с други висши лидери, сред които външния министър Ван И.
След това Кери описа срещите си като „много конструктивни” и „позитивни”.
„Ние се надяваме, че 2014 г. ще бъде година на конкретен напредък в очертаване на ново модерно отношение, ръководеща нашите различия ефективно, и намиране на начин за практическо сътрудничество когато е възможно”, каза Кери.
Кери пристигна в китайската столица рано в петък от Южна Корея, където се срещна с президента Пак Кън Хе. Срещата стана докато КНДР и Южна Корея започнаха преговори на най-високо равнище от седем години насам.
В Сеул Кери каза, че Китай има уникална и критична роля в убеждаването на Пхенян да поднови преговорите по своята ядрена програма. Той призна помощта на Пекин в последните месеци, но каза че Китай може да направи повече като водещ доставчик на гориво и банкови услуги за Северна Корея.
КНДР напусна шестстраните преговори през 2009 г. Оттогава възстанови някои ядрени съоръжения и разтревожи регионални и западни правителство с провеждането на подземни ядрени опити.
Кери се надява още да повдигне пред Китай и въпроса за морските спорове със съседните му държави, довели да спад в отношенията на Пекин с Япония и други страни.
Вашингтон е критичен към опитите на Китай да получи контрол над спорни части от Източно и Южно Китайско море.
В Сеул Кери повтори, че спорните острови в Източнокитайско море, обект на претенции на Китай и Япония, попадат под ангажиментите на САЩ да защитават Токио в случай на атака. Коментара разгневи Пекин, който призова Вашингтон да не се меси.
Китай обвини американския съюзник Япония в повишаване на напрежението около островите, като ги е придобила от техния частен собственик миналата година.
Преди пристигането на Кери в Пекин, местните медии съобщиха, че Вашингтон трябва да „окаже натиск на Япония да спре с провокациите”.
Азиатската обиколка на Джон Кери е петата му в региона от заемането на поста на държавен секретар на САЩ.
В събота той ще пристигне в Индонезия, с което приключва обиколката му в Азия. А в понеделник ще пристигне в ОАЕ за среща с лидерите на страните от Персийския залив.

Източник: Информационна агенция „Фокус

http://www.focus-news.net

Posted on 17.02.2014, in Анализи, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: