Към кои държави САЩ има най-голям дълг?


Към кои държави САЩ има най-голям дълг?10-те държави, на които САЩ дължи най-много пари

В периода 2001г.-2013г. САЩ успя да се превърне в една от най-задлъжнелите държави във света. От държава на излишъците, САЩ тръгна по спиралата на долу от времето на Клинтън до днешния президент – Барак Обама.

Още по-притеснително за Щатите е, че най-големите им кредитори са техните преки конкуренти, чакащи момента, в който ще ги детронират от позицията на световен лидер – Китай. Сред държавите, на които САЩ дължат най-много пари има и други техни конкуренти от БРИКС като Русия и Бразилия. 

Сега гражданите на Щатите са 35% по-задлъжнели от фактически фалиралите гърци.

В последните 12г. САЩ разчита на увеличение на дълговете си и започването на войни в Близкия изток, които да задоволят голямата им нужда от петрол и нефт. Не случайно в предизборните си речи кандидат-президента Макейн обяви, че:

“Приятели, ще водя активна политика, която да елиминира нашата зависимост от нефта на Близкия Изток, която ще предотврати изпращането на нашите млади мъже и жени на война в Близкия Изток отново” 

Тези причини изтъкна и президента на Русия – Владимир Путин през 2011г., когато нарече САЩ „световен паразит“.

Факта, че голяма част от 16трилионния-дълг на Америка бива откупуван от Китай и др. държави нейни преки конкуренти поставя под въпрос колко дълго ще продължи световния ред на американците, наричан „Пакс Американа“. Китай и Русия обединяват силите си, за да сложат неговият край.

Дълга на САЩ надхвърля 16,7 трлн. долара, което означава, че всеки американец лично дължи по 148хил. американски долара на държавите-кредиторки на Щатите. 10-те държави, към които САЩ дължат най-много пари са:

10. Хонконг – 120 млрд. долара

Хонконг технически не е държава, но е нещо като специален административен район с икономически суверенитет. 20% от БВП на Хонконг идва от финансовия сектор. Изглежда, че голяма част банковата активност тук идва от купуване на щатски държавни ценни книжа.

9. Русия (член на БРИКС) – 131.6 млрд. долара

Въпреки че отношението на Русия към САЩ не е особено топло (през 2011 година Путин нарече САЩ „паразит“) това явно не е спряло Русия да купи голяма част от щатския дълг. Едва ли обаче, преките конкуренти на САЩ от топли чувства им отпускат дългове.

8. Люксембург – 146.8 млрд. долара

Въпреки че е малка държава, БВП на глава от населението тук е 80 700 долара. Държавата е финансов център, а чрез базирани в нея банкови сметки е закупена голяма част от щатския дълг.

7. Великобритания – 156.9 млрд. долара

Великобритания традиционно е голям съюзник на САЩ. В последните години обаче тя значително е намалила размера на щатски дълг, който държи и изпада от номер 3 до номер 7 в класацията на най-големите кредитори на САЩ.

6. Белгия – 167.7 млрд. долара

В класацията по БВП Белгия е на номер 32 в света и може би се чудите как изобщо е в топ 10 тук. Отговорът се съдържа в две думи – данъчен рай. Тук са базирани много компании, заради по-ниските данъци.

5. Швейцария – 178.2 млрд. долара

27% от общия размер на частните активи в света се държат в швейцарски банки. Страната винаги е в топ 10 на най-големите кредитори на САЩ.

4. Тайван – 185.8 млрд. долара

В несигурни времена тайванските инвеститори предпочитат да държат парите си в щатски ценни книжа.

3. Бразилия (член на БРИКС) – 256.4 млрд. долара

Бразилия е 6-тата най-голяма икономика в света. Тя разчита най-вече на петрол и износ на други природни богатства. Икономическият ръст на страната се засилва до голяма степен от инвестиции на китайски корпорации.

2. Япония – 1.14 трилиона долара

В момента съотношението дълг към БВП на страната възлиза на внушителните 219%. Комбинацията със застаряване на населението и увеличаващ се публичен дълг обаче не е никак добра за Япония.

1. Китай (член на БРИКС) – близо 2 трилиона долара

Китай е най-големият кредитор на САЩ. Страната с население от 1.3 милиарда души и отбелязва по-висок ръст, от която и да е друга държава.

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

Posted on 13.02.2014, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Атанас

    9 трилиона от дълга се държи от Федералният резерв (частни банки) и т.н. повече тук – http://atanasio.blog.bg/drugi/2014/02/01/iznenadan-sym-ot-izkazvaneto-na-eks-finansoviiat-ministyr-la.1234116

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: