Китай се цели в Крим


© Колаж: «Гласът на Русия»

© Колаж: «Гласът на Русия»

Сериозен скандал се разраства в триъгълника ЕС-Украйна-Китай.

Посланикът на Китай в Украйна Чжан Сиюн публично опроверга заявлението на полския външен министър Радослав Сикорски за това, че Пекин настоява от Киев да подпише Споразумение за асоцииране с ЕС. А в същото време самата китайска страна активизира финансово-икономическо проникване в Крим.

Трябва да отчетем, че разногласията между Китай и полският външен министър попадат в общата нееднозначна канва на взаимоотношенията на Пекин и Брюксел. Както напомни за „Гласът на Русия“ специалистът по Изтока Алексей Маслов, Китай още в края на 2011 г. предложи на ЕС да му окаже антикризисна помощ при условие, че бъде изпълнено едно от трите китайски искания: да се повиши статута на КНР в МВФ, да се разширят правата му в системата на СТО или да се отмени ембаргото на ЕС за доставки на европейско оръжие в Китай. Тогава ръководството на ЕС нарече тези предложения „унизителни и опасни“. Алексей Маслов посочва:

– Цялата китайска политика и цялата му традиционна политическа култура се базират на това, че Китай много грамотно пресмята всички свои по-нататъшни крачки. Тук няма филантропия, но затова пък има доста ясна сметка на „влизането“ на Китай в Европа. Само по себе си подобно активно „влизане“ започна в периода на кризата през 2008-2009 г. Понастоящем за Китай се появи шанс да вземе контрола върху цели области на европейската промишленост. Действително под прикритието на словесно уточняване на отношенията с представители на ЕС Пекин увеличава усилията си за укрепване на собствените си финансово-икономически позиции в стратегически важни райони на Украйна – преди всичко в Крим. Не по-късно от последния ден на януари медиите в Поднебесната, а също и Управлението за информационна политика на Съвета на министрите на Автономна република Крим съобщиха за подписването в Пекин на меморандум за реализиране на пилотен интеграционен проект в сферата на агропромишления комплекс. Проектът предвижда развитие и модернизиране на кримските оросителни системи, обновяване на аграрните технологии, развитие на системи за селскостопанските комплекси и съответни логистични системи, които трябва да бъдат свързани с терминал в един от кримските черноморски пристанища.

Китай не скрива намерението си да разширява сътрудничеството и в други области, бидейки заинтересуван в получаване на нови пазари и територии за организация на производство. Това добре разбират кримските власти. Неслучайно от Управлението за информационна политика на републиканския Съвет на министрите подчертаха, че „китайската страна се съгласи с исканията на кримското правителство за привличане на изключително кримска работна сила и запазване на статута на използваните земи като държавна собственост на Украйна“.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Пьотър Искендеров

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Advertisements

Posted on 10.02.2014, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: