Строи ли Китай нови самолетоносачи?


Фото: АФП

Фото: АФП

Думите на партийния лидер на провинция Ляонин Ван Мин, съобщил, че в Далян се строи втори китайски самолетоносач, получиха широк международен резонанс.

Засега не е напълно ясно, какво е накарало партийния лидер да направи това заявление и дали то е било съгласувано с ръководството и структурите, отговорни за опазване на държавната тайна.

През 2013 година Китай започна едновременно да строи два самолетоносача. Един от тях се изгражда в Далян, за което каза Мин, а вторият – в Шанхай, но шанхайското ръководство не дава никаква информация. И двата самолетоносача се произвеждат, както се предполага, на основата на съветския проект 1134.5.

Появилите се миналата година фото снимки свидетелстват, че са произведени някои отделни секции на самолетоносача. По принцип, фактът на строителство на самолетоносач не може да се скрие от спътниковото разузнаване и това ще стане известно на други страни доста бързо. По тази причина няма голям военен или икономически смисъл да се прави тайна от самия факт на произвеждането на самолетоносача. От друга страна, формалното спазване на тайната има голям политически смисъл.

Сложните проекти за проектиране и строителство на военна техника са доста рисковани. Дори в развитите страни те често се съпровождат с протакане на срокове, с превишаване на разходи, с неуспешни тестирания и други проблеми. И затова новите програми официално се разкриват пред обществото на един относително напреднал стадий на готовност. Успехите в тяхното реализиране укрепват чувството на увереност и патриотизъм на нацията, а предишните неуспехи се отместват на заден план.

В Русия, напротив, за редица проекти се съобщава в медиите много преди тяхното официално утвърждаване. При това редица ръководители често на свой риск сочат крайно оптимистични срокове, разходи и други показатели. Неизбежното след това коригиране на параметрите на проектите предизвиква редица въпроси и подозрения, а всяка информация за неуспешни изпитания се възприема от обществеността като пълен провал и предизвиква съмнение относно съдбата на целия проект. В резултат дори някои важни, успешни и технически сложни програми, които биха съставлявали гордост за страната, се оказват дискредитирани. Китайската информационна политика на този фон е образцова.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Василий Кашин

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 03.02.2014, in Общество and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: