Министерството на отбраната формира структура за цифрова защита


© Фото: SXC.hu

© Фото: SXC.hu

Въоръжените сили на Русия ще се сдобият с цифров щит.

Министерството на отбраната на Руската федерация планира до 2017 г. да създаде специална структура за защита на критично важните обекти на Въоръжените сили от компютърни атаки.

Появяването на структура за кибербезопасност в състава на Министерството на отбраната е логично продължение на модернизацията на единната държавна система за информационна безопасност на Русия. В частност появата във Въоръжените сили на такава структура спомага за постепенния преход към въоръжение, техника и системи на бойно управление, с висока степен на цифрови компоненти, предполага експертът по конкурентното разузнаване Евгений Юшчук:

– Ако погледнете снимки на съвременните учения на руската армия, вие ще видите лаптопи, защитени от прах, мръсотия и удари, ще видите системи за управление, основани на компютърните технологии. Днес съществуват така наречените умни системи, които позволяват да се координират действия на отделните войници на бойното поле. Съответно, щом като тези системи съществуват и ще се използват, значи ще има и атаки срещу системите. Вече е описано как иранците са прихванали американски безпилотен самолет, просто като са завзели управлението му.

Как ще изглежда новата структура за кибернетична защита, експертите се затрудниха да отговорят, което е напълно обяснимо – подобни сведения може по-скоро да бъдат отнесени към държавната тайна. Но отговорният редактор на вестник „Независимое военное обозрение” Виктор Литовкин се опита да прогнозира примерния състав на компонентите й и списъка с обекти за защита:

– Той ще представлява няколко слоя за техническа, криптографска, радиоелектронна защита, а също така много други системи, които ще се дублират и ще защитават критично важните за военното ведомство структури. Какви могат да бъдат тези структури? Това са командните пунктове, пунктовете за управление на различни видове въоръжения, в това число и на ракетните войски със стратегическо предназначение, на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, на главните щабове.

Същевременно Виктор Литовкин отбеляза, че определен елемент на кибернетична защита на информацията в руските Въоръжени сили съществува вече отдавна – за разлика от някои чуждестранни армии, нито един канал за предаване на служебна информация на Министерството на отбраната няма изход в интернет, което съществено съкращава възможностите на вероятен противник за кибератаки.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Павел Силаев

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 03.02.2014, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: